(foto: Joop Verstraaten)
(foto: Joop Verstraaten) Foto:

Gerestaureerde grafstenen herplaatst

naast Mariagrotje in tuin Mariëndaal

GROESBEEK – Vrijdagmorgen hebben medewerkers van de firma Spit Natuursteen uit Heijen de twee gerestaureerde grafstenen teruggeplaatst naast de gerestaureerde Mariagrot in de tuin van Mariëndaal.

Beide graven – de enige twee die nabij de 28 zusters begraven liggen – kwamen naar voren tijdens de restauratie van de Mariagrot en moesten hoognodig gerestaureerd worden. Het betrof de graven van Jo Tepe de dochter van dokter Tepe, die werkzaam was in Mariëndaal . Op 5 maart 1914 is ze op 15-jarige leeftijd aan hersenvliesontsteking overleden en het graf van mevrouw Maria Hubertina Imkamp, die op 19 maart 1918 in klooster Mariëntal is overleden.

Met financiële steun van de zusters van Carolus Borremeus, Vitaal Mariëndaal en enkele particulieren konden de beide grafstenen -die meer dan honderd jaar oud waren- gerestaureerd worden. Op enkele meters afstand liggen 28 zusters begraven, deze graven zullen in 2025 naar Den Bosch verplaatst worden, waar alle zusters van deze congregatie gezamenlijk begraven zullen worden. Tijdens het plaatsen van de gerestaureerde grafstenen zijn er tv-opnames gemaakt door de Vara – EO voor het programma 'Typisch Groesbeek', dat in september zal worden uitgezonden. Ook van het plaatsen van het Mariabeeld in het grotje op 18 mei zullen opnames gemaakt worden.