Is gemeente

Berg en Dal

dementie-

vriendelijk?

BERG EN DAL - Er zijn steeds meer mensen met dementie, ook in de gemeente Berg en Dal. DementieNet Berg en Dal en de gemeente Berg en Dal vinden het belangrijk dat inwoners geïnformeerd zijn over dementie. Daarom starten we binnenkort een groot onderzoek over wat inwoners weten en willen weten over dementie.

Een op de vijf mensen krijgen te maken met dementie, in de gemeente Berg en Dal betekent dit dat er 7000 mensen de diagnose dementie krijgen. We krijgen in onze samenleving steeds vaker te maken met dementie. Dit komt omdat mensen steeds ouder worden en daarom meer kans hebben op het krijgen van dementie. Maar ook omdat de meeste mensen met dementie thuis blijven wonen.

Wat is dementie eigenlijk? Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm?van dementie is de ziekte van Alzheimer. Bij dementie zijn de zenuwcellen in de hersenen beschadigd. Soms zijn niet de zenuwcellen beschadigd, maar de verbindingen tussen de cellen. Door deze afname van cellen functioneren de hersenen steeds minder goed. Bij sommige mensen verloopt de achteruitgang heel snel. Anderen kunnen nog jarenlang een redelijk gewoon leven leiden.?

In het begin van de ziekte vallen meestal de geheugenproblemen op. Later krijgt de persoon met dementie problemen met denken en taal. Ook kan hij te maken krijgen met veranderingen in karakter en gedrag. Naarmate de ziekte erger wordt, verliest iemand met dementie steeds meer de regie over zijn eigen leven. Hij wordt steeds afhankelijker van de hulp van anderen.

Wilt u weten hoe u beter kunt omgaan met dementie? Ga dan naar https://samendementievriendelijk.nl/. Hier kunt u een gratis een online-training volgen. Maakt u zich zorgen over uzelf of over iemand anders? Op de websites van www.alzheimer-nederland.nl of www.dementie.nl kunt u meer informatie vinden. Natuurlijk kunt u ook altijd terecht bij uw huisarts.