Stekkenbergse handboogschutters in 1937 (collectie G.G. Driessen)
(foto: Archief Gerrie Driessen)
Stekkenbergse handboogschutters in 1937 (collectie G.G. Driessen) (foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Oorspronkelijke bewoners van de Stekkenberg: afstammelingen van de Batavieren?

Oorspronkelijke bewoners van de Stekkenberg: afstammelingen van de Batavieren?

Bovenstaande stelling is overgenomen uit De Maasbode van 15 juli 1900. Katern LETTEREN EN KUNST. 'Iets over het ontstaan en de geschiedenis van Groesbeek'.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

de Romeinse adelaars, niet tevreden met de overwinningen in Gallië behaald, steeds meer en meer noordwaarts drongen en zich ook reeds in de vlakke velden van de Betuwe hadden vertoond en op den zuidelijke oever der Waal het sterke Neomagus of wel het Oppidum Batavorum hadden aangelegd, begon nog onder de muren van deze vesting een onmetelijk woud, waarvan de eentonigheid slechts werd afgebroken door naakte heidevelden en uitgestrekte veenplassen, dat zich ver uitstrekte tussen Rijn, Waal en Maas in. Lang duurde de strijd, dien de Romeinen te strijden hadden om de krachtig gebouwde zonen van het noorden, de dappere Batavieren, ten onder te brengen, want dat de verhouding tussen de twee rassen niet vriendschappelijk was, daarvoor hoeft men slechts het opschrift op het oude Valkhof te lezen en dan gedenkt men weer aan de worsteling der Batavieren om hun vrijheid onder Claudius en Labes (...) Was het wonder, dat het vrijheidsgezinde volk eindelijk verdroot zich onder het Romeinse juk te buigen en dat zij langzamerhand de vruchtbare Batouwe gingen verlaten, buiten het bereik van den stadhouder. (…) De overleving zegt – het is slechts overlevering- dat een kolonie van hen het woud naar het zuiden introk en zich neerzette in het door bossen omgeven dal, waar thans Groesbeek ligt. Wat hier van waar zij of niet- wij durven het niet beslissen, maar opmerkelijk is toch wel de gelijkenis, bestaande tussen een zeker gedeelte der tegenwoordige bewoners van Groesbeek, de bewoners van de z.g. Stekkenberg, en de zonen der Batavieren, zoals wij die – ofschoon slechts gebrekkig – uit Caesaris Rellum en uit Tacticus Annales leren kennen. Blond of rossig haar, blauwe ogen, een zwervend bestaan leiden – 't is juist zoals de Romeinse historici ons de bewoners van het Waaleiland schilderen, maar zeker is het natuurlijk niet. (…)