(foto: Joop Verstraaten )
(foto: Joop Verstraaten )

65 granaten ter ontploffing

gebracht in Groesbeek

GROESBEEK – De explosieve Opruimings Dienst van het Ministerie van Defensie heeft woensdagmiddag in totaal 65 granaten uit de Tweede Wereldoorlog op het springterrein in het bosgebied bij De But ter ontploffing gebracht.

Volgens sergeant Majoor Frank de Deugd commandant van de ruimploeg van de EOD komt dit oorlogstuig voor het grootste deel uit een tuin in Milsbeek. "Daar werden afgelopen weekend in eerste instantie zes granaten aangetroffen en toen wij maandag ter plaatse kwamen hebben wij het gebied rond de woning afgezocht en troffen nogmaals 52 granaten aan. Deze waren van Amerikaanse makelij. Ze kwamen aan het licht tijdens graafwerkzaamheden voor het plaatsen van een tuinhuisje."

Twee granaten werden aangetroffen tijdens landbouwwerkzaamheden in Nederasselt. Het bijzondere van deze vondst is dat er een opslag is geweest. "Wij komen vooral in deze tijd. Boeren beginnen weer op het land en bewoners gaan in de tuin bezig – vrijwel dagelijks in Berg en Dal, daar is flink gevochten", aldus Frank de Deugd. Even na twee uur werd woensdagmiddag al het oorlogstuig 45 brisant pantsergranaten, 13 brisantgranaten en 7 pantsergranaten tot ontploffing gebracht. De hele omgeving werd nauwlettend in de gaten gehouden, dat er geen wandelaars liepen.