Leer tuinieren in je eigen tuin

REGIO - Vanaf deze week schrijft TuinTeacher Henny van Lent gedurende het tuinseizoen wekelijks een column in Hét GemeenteNieuws. Henny is samen met haar man Wilco al meer dan 30 jaar eigenaar van tuincentrum en hoveniersbedrijf Lepona Tuinarrangeurs in Balgoij.

"De vraag naar tuinadvies is groot en omdat ik de expertise heb kruip ik graag in de pen om iedereen die van planten, struiken en bomen houdt, te helpen met het groen maken van hun omgeving. Dat doe ik niet alleen via de columns, maar ook bij de mensen thuis als TuinTeacher".

TuinTeacher: het woord zegt het eigenlijk al. Het is een deskundige docent die jou leert om met je eigen tuin om te gaan. Geen algemeen advies over gazon- of plantonderhoud, maar specifieke tips voor jouw situatie. In deze tijden van het veranderende klimaat, wijzigt ook de manier hoe je met je tuin dient om te gaan voor een optimaal resultaat. Henny: "Ik ga naar de mensen toe en geef dan specifieke adviezen voor het onderhoud en snoeien van hun tuin. Mensen stellen ook vragen en schrijven alles op in een handig tuinschrift. Alles wat ik zie, van ziektes tot verkeerde locaties, laat ik de klant in het tuinschrift noteren. Het is uiteindelijk aan de mensen zelf of ze het overnemen. Elke keuze kan ik verantwoorden, zodat ze weten waarom ik iets adviseer."

Advies op maat

Henny is er van overtuigd dat als mensen in het voor- en najaar de TuinTeacher inschakelen dat ze bezuinigen op de totale onderhoudskosten voor hun tuin. "Elk jaar is anders, net zoals elk seizoen anders is", stelt ze. "Met twee keer per jaar zestig minuten privéles in je eigen tuin, volledig op maat, houd je alles fris en de kennis van je eigen tuin up-to-date, zodat je er het hele jaar van kunt genieten." Naast het advies kan de TuinTeacher ook meekijken naar de inrichting van je tuin. "Samen met de klant geef ik dan een voorzet", vertelt Henny. "Op basis daarvan kan men zelf aan de slag of een tekening laten maken door een tuinontwerper. Het advies dat ik geef, sluit aan bij het plaatje dat jij voor ogen hebt."

Meer informatie is te vinden op www.lepona.nl of de facebookpagina Lepona Tuinarrangeurs.