(foto: Joop Verstraaten)
(foto: Joop Verstraaten)

Koningsdag was nat en koud

BERG EN DAL – Voor de Oranje comités was het op Koningsdag flink slikken door het natte en koude weer. Diverse buiten activiteiten moesten naar een overdekte ruimte of gebouw in om het voor de kinderen toch iets aangenamer te kunnen maken.

De vrijmarkten zijn op een enkele plaats na afgelast en elders werden regen en kou getrotseerd. In Groesbeek was op het Dorpsplein een kindervrijmarkt waar zo'n tien kinderen probeerden goede zaken te doen, maar de bezoekers lieten het in het begin afweten. Later toen de lucht wat op klaarde en de Kidz – dj begon te draaien kwam de publieke belangstelling pas op gang.

In Breedeweg werd de oude traditie in ere gehouden. Daar hees onder de muzikale klanken van fanfare Jubilate Deo (en enkele gastspelers van fanfare Wilhelmina ) ex-wethouder Erik Weijers de Nederlandse vlag samen met de 7-jarige Thomee Peters. Na het Wilhelmus vertrok de bonte stoet van kinderen met versierde fietsen, steppen en karretjes naar de accommodatie van de Groesbeekse Boys waar de spelen binnen werden afgewerkt.

Dat was ook in Leuth het geval daar werden de kinderen gastvrij ontvangen door De Vriendenkring die hun deuren voor hen wijd wagen open zetten zodat de pret voor de kinderen er niet minder om was. In Millingen werden alle activiteiten naar schutterij OEV (De Dröge) verplaatst. In Malden werden een gedeelte van de Oranje activiteiten plaats in het overdekte winkelcentrum gehouden, terwijl bij SV Juliana de spelen plaatsvonden. Voor de rest werden zoveel mogelijk activiteiten naar binnen verplaatst. Ook het traditionele Koningsfeest bij De Wolfsberg met optredens van 'Bouk Live', VOF De Kunst, Tino Martin en Daredevals hadden ook duidelijk te kampen met het vooral koude weer zodat een groot deel van de bezoekers al eerder huiswaarts keerden. Al met al jammer voor de Oranjecomités en iedereen die zijn nek heeft uitgestoken. Hopelijk zijn de weergoden het volgend jaar de Koningsfeesten beter gezind.

(foto: Peter Hendriks)
(foto: Joop Verstraaten)