(foto: Archief G. Driessen)
(foto: Archief G. Driessen)

Busdienst Groesbeek - Nijmegen

begon als een wilde busdienst'

De eerste autobusdienst op Nijmegen startte omstreeks 1920, niet door één maar door drie plaatselijke busondernemingen. Het waren zogenaamde wilde busdiensten, als er voldoende passagiers waren werd er gereden. Vertrekpunt was een of andere herberg, die als wachtkamer fungeerde.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Uit de beginperiode is een vermakelijke anekdote te vertellen: 'Om de bus beter te kunnen schoonmaken, vooral van de spuug van pruimtabak, was de vloer gemaakt van los van elkaar liggende planken. De eerste weken dat de bus reed was het een raadsel waarom er zoveel Groesbekers halfdood uit de bus kwamen rollen. Pas na grondig onderzoek kwam aan het licht dat de uitlaatgassen van de bus door de kieren van de vloer door de passagiers waren ingeademd! ** Er werd gereden met busjes waarin circa 15 mensen konden plaatsnemen. Passagiers staande vervoeren was streng verboden omdat de wegen in die tijd nog niet geasfalteerd waren en dus vol hobbels en kuilen zaten. In 1930 verkochten twee busondernemers hun concessie aan hun concurrent W. Peerenboom, die toen begon met vaste vertrektijden. Zevenmaal per dag reed hij het traject Groesbeek -Nijmegen visa versa.

Juist in die tijd bestonden er te Nijmegen plannen om nog meer Groesbeeks grondgebied te annexeren. Nogmaals, want in 1914 had de gemeente Nijmegen al 158 hectare weggekaapt. In Groesbeek was dit nog een open wond, zodat er in 1930 krachtig weerstand geboden werd. Om dit te Nijmegen kenbaar te maken, werd de autobus van Peerenboom beplakt met pamfletten met klinkende teksten. In september 1930 vraagt Peerenboom vergunning om de bewoners van de Heikant en de Horst van dienst te zijn. Een nobel streven, dat echter niet gerealiseerd is. In 1936 verkocht Peerenboom zijn concessie aan de busdienst van de Maasbuurt Spoorweg (MBS), waarna hij het aan de Dorpsstraat gelegen Hotel -Café Gelria kon overnemen.

Foto collectie GGD/ HKG.

(foto: Archief G. Driessen)