(foto: Joop Verstraaten)
(foto: Joop Verstraaten)

Vrachtwagens moeten langs de Dorpsstraat gaan laden en lossen met alle gevolgen vandien

Gemeente creëert bewust files in het centrum van Groesbeek

GROESBEEK – De winkeliers in het centrum van Groesbeek zijn furieus wat betreft de verkeerssituatie in het centrum van Groesbeek. Vrachtwagens die moeten laden en lossen voor ondernemers in winkelcentrum Bellevue of de Dorpsstraat moeten dit doen langs de Dorpsstraat zelf. Zij mogen geen gebruik maken van het brede trottoir voor 't Soetrijck en Albert Heijn en naast Le Monde.

De boa's hebben aangekondigd als er toch geparkeerd wordt om te laden en lossen er direct verbaliserend zal worden opgetreden. Momenteel hebben de Hema en Etos ook hun eigen los- en laadruimte, die gaat ook verloren. Ook hier zullen de vrachtwagens langs de Dorpsstraat moeten laden en lossen. De eerste bekeuringen zijn inmiddels al gevallen. Deze maatregel zorgt ervoor dat er op de Dorpsstraat binnen de kortste tijd files ontstaan wat een gevaar betekent voor de hulpdiensten zoals ambulance , brandweer en politie, die dan niet of moeilijk door het centrum kunnen in verband met de file.

De gemeente geeft aan dat als automobilisten zich aan de files ergeren zij maar een andere route moeten nemen. De gemeente geeft wel aan dat auto's, bussen of vrachtwagens die moeten laden en lossen terecht kunnen op het stuk stoep tussen de Spoorbeek en het Marktterrein; deze stoep is aangemerkt als los- en laadruimte. Om bij de winkels te komen moeten de bevoorraders met containers over een rooster bij De Spoorbeek heen, wat vaak niet blijkt te lukken. De gemeente heeft een vaste boa aangetrokken voor het centrum van Groesbeek, die er op toe gaat zien dat de maatregelen ook nageleefd worden en zo nodig verbaliserend zal optreden. Deze boa zal ook in winkelcentrum Bellevue gaan controleren op fietsers en bromfietsers en lieden, die met regelmaat voor overlast zorgen in het winkelcentrum en de boel onveilig maken. De winkeliers zijn van mening dat er in ieder geval een los- en laadplaats moet komen langs de Dorpsstraat op het brede trottoir en niet langs de weg, waardoor het centrum steeds dicht loopt.