Mookerheide. (foto: Peter Pouwels)
Mookerheide. (foto: Peter Pouwels)

Natuurwandeling Mookerheide

MOOK - Zondag 19 mei houdt Landschapsbeheer Groesbeek een publieksexcursie op de Mookerheide. Er kan gestart worden tussen 13.00 en 14.00 uur 's middags en de wandeling duurt zo’n twee uur.

Het verzamelpunt is bij de P-plaats van Natuurmonumenten aan de Hendrik van Nassaulaan in de gemeente Mook. Deze parkeerplaats is te bereiken via de Bracamonteweg (verhard) en dan rechts de Papenbergseweg (onverhard) inrijden. Volg de borden P-plaats van Natuurmonumenten.

"We lopen over de stuwwal, afwisselend over de heide en door een stuk bos. Een prachtig natuurgebied met steeds wisselende hoogtes. Op het hoogste punt (ongeveer 60 meter) heb je een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving het Maasdal in. Dit gebied met zijn hoogtes en dalen is gevormd tijdens de ijstijd, een onderwerp waar je niet omheen kunt in dit landschap.

Door het relatief warme micro-klimaat is de heide een belangrijk leefgebied voor reptielen zoals de zandhagedis, maar ook voor insecten als zandbijen, kevers en mieren. Vaak niet zo geliefd bij de mens, maar onontbeerlijk voor bloembestuiving en als onderdeel van de voedselketen. Wellicht komen we ook nog grote grazers tegen, schapen en runderen die hier door de mens zijn gebracht. Zij zijn de 'grasmaaiers' van de hei. In het Startse Dal is de vegetatie totaal anders. In dit bos vinden we bekende en minder bekende bomen, planten en vogels. Kortom, een diverse wandeling.

Denk aan stevige schoenen, het terrein is hier en daar behoorlijk steil, en wanneer het geregend heeft ook glad. Deelname aan de wandeling is gratis." Meer informatie wordt gegeven door Paul Leenders, telefoon 024 3972405.