Slagschaduw

over Malden

HEUMEN - Als de gemeente Heumen haar plannen doorzet, komen er vlakbij de wijk Jachthuis woningen windmolens te staan met een tiphoogte tot 241 meter. Dat is van invloed op het leefklimaat want de turbines veroorzaken slagschaduw, lawaai en laagfrequent geluid. Een werkgroep probeert de die plannen nu bij te sturen. Veel van de 850 woningen in de wijk liggen anders op amper 1100 meter afstand van molens die nergens op het Nederlandse vasteland zo hoog zijn. Zelfs de turbines in Oosterhout langs de A12 zijn 100 meter lager.

Elders gaan overheden steeds voorzichtiger om met tolerantiegrenzen voor turbines. Zo bouwt Beieren er geen meer binnen een straal van 10 maal de tiphoogte. Voor Heumen dus binnen 2410 meter. In Denemarken, koploper met windenergie, is de bouw stopgezet wegens gezondheidsklachten van omwonenden, veroorzaakt door laagfrequente geluid en slagschaduw. De Rijksuniversiteit Utrecht schreef een vernietigend rapport over de onzorgvuldige afhandeling van gezondheidsklachten van bewoners in Houten. Huisartsen in andere gemeenten noteren soortgelijke klachten.

De Werkgroep hoopt dat het gemeentebestuur van Heumen niet stokdoof blijft voor deze waarschuwingen. Pas in 2050 moeten we klimaatneutraal zijn en de technologie verbetert snel. Zo gaat de Energieschets voorbij aan de mogelijkheid van een waterkrachtcentrale bij de sluis in Nederasselt. Die levert veel efficiënter schone energie dan windmolens tussen het kanaal en de A73. Waarom niet dáár een start maken en alvast zonnepanelen plaatsen als geluidsscherm langs de A73 en de Jan J. Ludenlaan?, zo vraagt de werkgroep.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 14 mei: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 19 mei: 11.00 uur H. Mis met gemengd koor.