(foto: Peter Hendriks)
(foto: Peter Hendriks)

Frans Geertsen en Bets van der Zanden ontmoetten elkaar bij Dit Is Het Leven

HEILIG LANDSTICHTING – Het was vandaag 63 jaar geleden dat Frans Geertsen (86) en Bets van der Zanden (85) elkaar voor het eerst ontmoetten op de vergadering van 'Dit is Leven' van de katholieke jongerenorganisatie in Nijmegen.

Frans liet al direct een oogje vallen op Bets, maar durfde toentertijd haar niet daarover aan te spreken. Bets ging op betrekking in Amsterdam en kwam alleen in het weekend naar Nijmegen. Frans trok de stoute schoenen aan en stond haar op een gegeven moment op te wachten op het station in Nijmegen. Frans was bang dat er een Amsterdammer met Bets aan de haal zou gaan en dat wist hij op die manier te voorkomen. Vanaf die tijd kregen het stel verkering en na drie jaar trouwden ze.

Frans werkte na zijn diensttijd bij Philips en stond op de lijst van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij zou een woning krijgen aan de Lucaslaan in Heilig Landstichting. Dat ging op het laatste moment niet door omdat hij op de verkeerde lijst stond, werd hen verteld door de toenmalige gemeentesecretaris. Toen is het stel in gaan wonen bij het ouderlijk huis van Frans aan de Nijmeegsebaan, later in Herwendaal in Groesbeek en nu al weer ruim vijftig jaar in ouderlijke woning. Het paar heeft vier kinderen gekregen: 1 dochter en 3 zoons en 4 kleinkinderen.

Bets heeft totdat ze kinderen kregen gewerkt als secretaresse bij de Radboud in Nijmegen. Voor hun vele vrijwilligers werk zijn beiden koninklijk onderscheiden. Frans werd in 2009 Ridder in de Orde van Orange Nassau en Bets werd in 2014 Lid in de Orde van Oranje Nassau. Bets was de eerste gastvrouw van het Gelders Orkest (bij haar afscheid kreeg zij een levenslang abonnement) en verrichtte bij terminale zorg als vrijwilligster nachtdiensten.
Frans was voorzitter van de Nederlandse Vereniging van reserve-officieren, jaren actief bij de Sociale Netwerk Club en is 10 jaar hoofd protocol van de Vierdaagse geweest, waar hij overigens al zo'n 40 jaar zelf meegelopen heeft. Ook heeft hij er mede voor gezorgd dat Heilig Landstichting voor hotel Rozenhof een historisch paneel heeft gekregen dat paneel is helaas met carnaval door onverlaten uit het frame getrapt. Burgemeester Slinkman heeft woensdagmiddag een bezoek aan het diamanten paar gebracht vergezeld van de trouwactie uit 1959 en uiteraard bloemen.