(foto: Peter Hendriks)
(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

Indrukwekkende inwijding Mariagrot in park

GROESBEEK – In de prachtige voormalige tuin van Mariëndaal en nu het bijzonder mooie park Mariëndaal is zondagmorgen onder grote belangstelling de geheel gerestaureerde Mariagrot ingezegend.

Voor de inzegening was een Open Lucht Heilige Mis waarbij de tweehonderd stoelen die klaar stonden, te weinig waren om alle belangstellenden een zitplaats te kunnen aanbieden. Speciale eregasten waren de zusters van de Orde van de Barmhartige Zusters van de Heilige Carolus Borromeüs, oud-pastor Jan van Gestel, burgemeester Slinkman en de wethouders Van de Scheur en Fleuren. De voorganger van de openluchtmis was pastoor Henk Janssen met medewerking van het parochieel koor Horst-Sion-Breedeweg, terwijl Noortje Spiertz enkele nummers met haar blokfluit ten gehore bracht.

De viering die geheel in het teken stond van Maria - de meimaand Mariamaand - werd met bloemen kracht bijgezet. Pastoor Janssen memoreerde dat in 1904 is begonnen met de bouw van het grotje en was in 1909 klaar. In die periode stond er een beeld van Jezus in de grot die op zijn hart wees. De Tweede Wereldoorlog werd de grot grotendeels vernield door beschietingen. Na de restauratie werd het beeld van Jezus vervangen door dat van Maria. Na de H.Mis verdrongen de belangstellenden zich bij het Mariagrotje waar het eigenlijk ook allemaal om begonnen was. Vrijwilligers hebben de afgelopen periode hard gewerkt aan het herstel van het Mariagrotje, het Mariabeeld, de tuin en kerkhof er omheen. Het resultaat mag er dan ook zijn, het is een bezienswaardigheid op zich. Oud-pastor Van Gestel zegende het Mariagrotje graag in. 'Het is een vertrouwd plekje geworden waar we altijd terecht kunnen, hier zijn we altijd welkom, want Maria is altijd thuis', aldus Van Gestel. Bij het aansteken van het kaarsje hoopte Van Gestel dat Maria veel mensen mag troosten op deze bijzondere plek.

(foto: Peter Hendriks)