Mijn vader en ik tijdens intocht op 22 juli 2011. (foto: dochter Tirsa van Schaik)
Mijn vader en ik tijdens intocht op 22 juli 2011. (foto: dochter Tirsa van Schaik) Foto: Mijn dochter Tirsa van Schaik

Trots op die man!

NIJMEGEN - In 2011 heb ik samen met mijn, toen 76-jarige vader de Nijmeegse 4-daagse gelopen. Het was zijn eerste, ik had al wat meer ervaring. Onlangs heb ik de zelfgemaakte videofilmpjes teruggevonden (ik was deze jarenlang kwijt) van de intocht op 22 juli 2011."

"Ik heb deze met een brede glimlach om mijn mond opnieuw bekeken. Wat was het geval. Mijn vader (inmiddels in 2017 overleden) kreeg op 2 december 2010 de diagnose Alzheimer voor zijn kiezen. Omdat bewegen gezond is voor lijf en geest, heb ik hem voorgesteld samen de 4-daagse te gaan lopen, met het doel in beweging te komen en dagelijks te gaan lopen en op te bouwen. Pa ging er mee aan de slag en de uitdaging werd steeds serieuzer. Daarom echte wandelschoenen en wandelkleding voor hem gekocht en samen enkele langere wandeltochten gemaakt. Van de huisarts en de sportmasseur kregen we groen licht om te starten. Al zouden we maar één dag van de vier lopen, het doel was al bereikt. Maar het werden er uiteindelijk vier!"

"Zo vader, zo zoon stond er op de t-shirts door mijn dochters gemaakt. Pa heel blij en ik ontzettend trots op die man. We hadden, nee hij had het geflikt. Zijn eerste, en tevens laatste kruisje. Een 4-daagse in 2012 zat er niet meer in, maar Ik heb nog jaren met hem kunnen wandelen. Kortom, een hele warme en kostbare herinnering; die nemen ze mij nooit meer af! Ik loop dit jaar mijn 16e vierdaagse en steek dan onderweg weer een kaarsje voor hem op", zo vertelt Dik van Schaik.

Mijn vader Geurt van Schaik tijdens de intocht 4-daagse op 22 juli 2011. (foto: dochter Tirsa van Schaik)