Vijf eeuwen muziek: Joost

Langeveld op historisch Smitsorgel

KEKERDOM - Op zondag 8 september om 19.30 uur vindt het eerstvolgende concert van Musica Sacra in de Duffelt plaats. De bekende organist Joost Langeveld zal dan het 1864/1865 gebouwde Smits-orgel in het kerkje van Kekerdom bespelen.

Het programma omvat een veelvoud aan muziek: grensoverschrijdend, net als Musica Sacra: muziek van Duitsers die in Nederland geleefd en gewerkt hebben (Fischer en Ruppe), een Nederlander die werkte in Duitsland (De Lange). Langeveld zal muziek uit vijf eeuwen ten gehore brengen en zeer uiteenlopende genres, zoals achtergrondmuziek, dansmuziek, huismuziek, liturgische muziek en improvisaties. Hij maakt daarbij gebruik van zijn ervaring om muziek vaak met andere takken van kunst te combineren. Zo heeft hij samengewerkt met verschillende dichters en verhalenvertellers. Kortom: een veelvoud aan orgelmuziek in een uur tijds!

Joost Langeveld studeerde orgel bij Bert Matter aan het Conservatorium in Arnhem, nadat hij zijn basisstudie bij Cor Kee had genoten. Daarna studeerde hij sociologie en muziekwetenschappen aan de Universiteit van Nijmegen. Hij behaalde het diploma uitvoerend musicus met de hoogste onderscheiding en won twee maal de eerste prijs op het Internationale Orgelimprovisatieconcours te Haarlem.

Thans doceert hij muziekgeschiedenis aan de HOVO in Nijmegen na jarenlang aan de universiteiten van Nijmegen en Utrecht verbonden te zijn geweest. Tevens is hij als organist in dienst van de Stevenskerk in Nijmegen.

De entree tot dit bijzondere concert is gratis. Wel staat bij de uitgang de collectebus klaar.