Ewald Sorbi, Spoorwegovergang bij nacht, olieverf op doek. (foto: Ewald Sorbi)
Ewald Sorbi, Spoorwegovergang bij nacht, olieverf op doek. (foto: Ewald Sorbi) Ewald Sorbi

Expositie Erik Zwaga en Ewald Sorbi

Subtiele grijstinten

en een gespannen stilte

PERSINGEN - Hoe komen de klassiek geschilderde stillevens van Erik Zwaga en de magisch realistische schilderijen van Ewald Sorbi samen? Dat is op zaterdag 21 en zondag 22 september 11.00 tot 17.00 uur te zien bij hun expositie in het Kerkje van Persingen aan de Persingensestraat 7 in Persingen.

Erik Zwaga kijkt op een bijzondere en respectvolle manier naar zijn levenloze modellen: “Ik bezie de voorwerpen die ik schilder, als waren het levende dingen met een ziel.” Die sfeer bereikt hij door de toepassing van subtiel licht en het gedempte kleurgebruik van grijs- en bruintinten. Hier en daar worden wat kleuraccenten toegevoegd om de levendigheid te verhogen.

Ewald Sorbi doet zijn inspiratie op uit wat hij in zijn directe omgeving waarneemt. Maar wie zoekt naar een realistische weergave komt bedrogen uit. “Ik schilder naar de werkelijkheid, maar ik ben niet uit op een kopie daarvan. Liever manipuleer ik datgene dat ik waarneem. Ik laat elementen weg of voeg er juist weer andere aan toe.” Dat levert intrigerende schilderijen op die een gespannen stilte oproepen.

Beide worden bovendien bevangen door oude en verweerde voorwerpen. Al schilderend geven beiden hun ‘modellen’ een nieuw leven. En ieder toont op zijn eigen wijze de schoonheid van ouderdom en verval.

Deze benadering is duidelijk zichtbaar in deze prachtige expositie die voor de liefhebber dan ook beslist een aanrader is. De kunstenaars zijn beide dagen aanwezig.