Afbeelding
Foto:

Schaakvereniging Mook 50 jaar

MOOK - Op 9 september 1969 kwamen negen schaakliefhebbers bijeen voor een oprichtingsvergadering van een schaakclub in het Gemeenschapshuis in Mook. Het werd een positief besluit.

De oprichters wendden zich tot De Poort van Limburg, waar Theo Verheijen direct een ruimte beschikbaar stelde aan de nieuwe vereniging. Toen de Poort tijdelijk werd gesloten week de schaakclub uit naar de ruimte waar ooit de club werd opgericht; het gemeenschapshuis, 't Môks Café. De schaakclub kent vele trouwe leden. Hans van den Ende werd in 1972 lid en is dat nog steeds.

In haar beste jaren speelde de SV Mook in de tweede klasse. Vaak was het verblijf in deze klasse maar van korte duur. In 2017 wist de club echter kampioen te worden in de tweede klasse. Het jaar daarop verraste het door in de eerste klasse opnieuw kampioen te worden! Vorig jaar wist de schaakclub in de bekercompetitie de derde plaats te bereiken.

In 1989 organiseerde de club Kiste Trui Toernooi. Het toernooi kende een afwijkende formule. Er werden geen geldprijzen uitgekeerd en alle deelnemers kregen een lunch voorgeschoteld. Na zes jaar werd de stekker uit het toernooi getrokken, maar schakers van einden en ver lieten merken dat het zij het toernooi misten. De SV Mook pakte in 2000 de succesformule van het toernooi weer op en schakers uit heel het land komen sindsdien naar Mook. In 2010 kregen de organisatoren 110 schakers op visite.

Tot 1980 leerde de jeugd het prachtige spel te spelen door lessen op de lagere scholen en op de vereniging te geven. Er zijn jaren geweest dat er aan 100 jeugdigen les werd gegeven. Dragende krachten uit die tijd waren Peter Lem en Henk van Zuijlen, die nog steeds lid is. In de herfst van 2005 klopte Niek van Diepen bij de SV Mook aan. Hij vond liefhebbers voor een herstart. De jeugd leverde in het land knappe prestaties. Helaas nam het ledenaantal in de loop der jaren gestaag af, dat men genoodzaakt was om de jeugdafdeling op te heffen.

De schaakvereniging viert voor (oud-)leden op zaterdag 14 september in 't Môks Café haar 50-jarig bestaan. Er is een schaaksimultaan, een schaakquiz over de SV Mook en een buffet. Daarna, op 19 september start het nieuwe schaakseizoen. Belangstellenden zijn welkom. De eerste twee maanden kan men kosteloos komen. Meer informatie over de SV Mook bij Huub Blom (06 10005801).