Het evacuatiemonument in Groesbeek. (foto: Jan Norp)
Het evacuatiemonument in Groesbeek. (foto: Jan Norp)

Evacuatieverhalen

in Bibliotheek Groesbeek

GROESBEEK - In Bibliotheek Groesbeek is van 1 oktober - eind maart een tentoonstelling te zien over de evacuatie van Groesbeek in 1944. Op donderdag 3 oktober vindt er een speciale avond plaats met herinneringen en verhalen over de evacuatie.

Op 1 oktober is het precies 75 jaar geleden dat in Groesbeek en omgeving hevige gevechten plaats vonden tussen Amerikaanse en Duitse troepen. Op 1 oktober 1944 besloot burgemeester Jhr. Van Grotenhuis dat alle circa 10.000 inwoners van Groesbeek onmiddellijk moesten evacueren. Een massale uittocht volgde.

Tentoonstelling
Bibliotheek Groesbeek presenteert in samenwerking met de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden en de Heemkundekring Groesbeek een tentoonstelling over deze evacuatie. Met talloze foto’s, publicaties en krantenartikelen. Ook is het prototype van het aan de Mooksebaan geplaatste evacuatiemonument te bewonderen. Burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal zal de tentoonstelling op 1 oktober om 15.00 uur officieel openen.

Verhalen van evacuees
Donderdagavond 3 oktober staat in het teken van evacuatieverhalen. Tussen 19.30 en 21.30 uur vertellen ooggetuigen en nabestaanden over deze roerige periode. Speciale gast is Jan Thissen. Ook bezoekers zijn van harte uitgenodigd om hun verhalen en herinneringen te delen. De bijeenkomst wordt afgesloten met een film van Jan Driessen. Theo Giesbers is deze avond de gespreksleider. De entree is gratis. Graag van tevoren aanmelden in de bibliotheek of door een mailtje te sturen naar groesbeek@obgz.nl.