(foto: Peter Hendriks)
(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

Herdenkingen in Groesbeek en Beek in teken van 75 jaar vrijheid

GROESBEEK/BEEK – Dinsdag 17 september stond in Groesbeek en Beek geheel in het teken van 75 jaar vrijheid. 75 jaar geleden landden ontelbare parachutisten van de 82e Airborne divisie in Groesbeek die deel uit maakten van de Operatie Market Garden.

Ter gelegenheid van dit historische feit vonden er in Groesbeek en Beek diverse historische herdenkingen plaats: van 10.00 tot 12.00 uur Grootse herdenking bij het Generaal Gavin Monument aan de Nieuwe Drulseweg in Groesbeek, die werd bijgewoond door vertegenwoordigers van veteranen, afgevaardigden van de 82nd Airborne Divisie, diverse ambassades, Amerikaanse families en 100 basisschoolleerlingen van vier Groesbeekse scholen die gezamenlijk vier liederen zongen waaronder het Amerikaanse volkslied en het Wilhelmus onder leiding van Theo Giesbers. Hier werden diverse kransen gelegd bij het monument.
Van 14.00 tot 15.00 uur Herdenking bij het monument aan de 17 Septemberstraat. Deze herdenking werd bijgewoond door leerlingen van basisschool Breedeweg.
Van 19.00 tot 20.30 uur Oecumenische dienst in de Bartholomeuskerk waarna er een kranslegging plaats vond bij het Bevrijdingsmonument aan het Lt. J.P. Foley plantsoen.
Van 19.00 tot 22.30 uur was er een vrijheidsconcert in hotel Erica verzorgd door muziekvereniging Edelweisz met enkele gastoptredens.
Het Vrijheidsmuseum was de hele dag een Market Gardendag, waar van 13.00 tot 16.30 uur live muziek te beluisteren was.
In het voorjaar van 2020 zijn er diverse activiteiten in onder andere Millingen en Ooij.

(foto: Peter Hendriks)