Viola: Zo leuk, al die verschillende mensen in mijn winkel. (foto: Gerie van der Land-Zijderveld)
Viola: Zo leuk, al die verschillende mensen in mijn winkel. (foto: Gerie van der Land-Zijderveld)

Kringloopwinkel

Tekst en foto:

Gerie van der Land-Zijderveld

MOLENHOEK - “Leuke schoenen! Nieuw?” “Eén euro per stuk.” Vriendin met kleine beurs lacht. Vraagt: “Heb je tijd? Even kijken?" En zo beland ik in Groesbeek in de winkel van Viola Backhaus uit Molenhoek.

In de voormalige winkel van Zeeman in de Margrietstraat runt zij, samen met een groep vrijwilligers, LiVi’s, een winkel in tweedehands spullen. Het is een komen en gaan van klanten, er wordt gesnuffeld en gekeken en de koffie staat klaar. Een mevrouw uit het Herwendaal zoekt een cadeautje voor een kleinkind, zegt: “Hier kost alles één euro, dan kan je nog eens een cadeautje geven! Kijk, het ziet er uit als nieuw.”

Alles één euro? Viola: “Van de winkel zal ik niet snel rijk worden, dat hoeft ook niet. Zolang ik de huur kan betalen is het goed. Ik ben huisschilder. Dat doe ik ook graag. De dagen dat ik hier werk ontmoet ik zoveel leuke mensen, vrijwilligers en klanten. Alles wat in de winkel staat krijg ik. Steeds als mensen een doos met spullen komen brengen, voelt dat als een kerstpakket. Ken je dat gevoel? Steeds weer een verrassing wat er uit komt. En veel mooie verhalen. Trouwens, de wat grotere dingen, dit kastje, of dit tafeltje kost drie euro. En de kleding kost 2 euro. Hoe ik hier terecht kom? In opdracht van de verhuurder werd het pand geschilderd. Toen ik klaar was vroeg ik: ‘Wie komt erin?’ Dat wist hij nog niet.” Met een lach: “Ik wel! We kwamen een prijs overeen en nu zit ik hier alweer twee jaar."

Vriendin: "Mooie winkel?" "Ja. Mooie winkel!"