Les Esprits Animaux. (eigen foto)
Les Esprits Animaux. (eigen foto) eigen foto

Turcaria: een ontdekkingsreis vanuit Beek naar het Oosten

BEEK - Het 46ste concertseizoen in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek wordt op zaterdag 5 oktober geopend door barokensemble Les Esprits Animaux, dat bestaat uit Patrícia Vintém, klavecimbel, Javier Lupiáñez en Tomoe Badiarova, viool, David Alonso, altviool, Roberto Alonso, cello en Elodie Virot, traverso.

Op het programma staan werken van onder meer Rameau, Fux, Corrette en Blainville. Aanvang 20:15 uur, toegang 24,00 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera De Postkoets in Beek (alleen contante betaling), Boekhandel Roelants in Nijmegen en via www.concertseriebeek.nl.

Met het bezoek van een Ottomaanse delegatie onder leiding van de diplomaat Mehmed Effendi aan Frankrijk in 1720 begon de fascinatie voor het Oosten in Europa: de Turkomanie. Ottomaanse, Perzische en Arabische thema's raakten wijdverspreid in literatuur, podium- en schilderkunst. Turcaria is een wervelende en boeiende ontdekkingsreis naar het Oosten, gezien door de ogen en oren van Europese componisten uit die tijd.

Barokensemble Les Esprits Animaux (2009), werd in 2010 geselecteerd voor de Young Ensemble Residency in Ambronay, het begin van een succesvolle carrière. Bij het Van Wassenaerconcours 2016 won de groep de eerste prijs van de vakjury, de persjuryprijs, de jongerenjuryprijs plus een tournee in het Seizoen Oude Muziek. Het ensemble was te horen op verschillende festivals en concertlocaties in Nederland, België, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Spanje, Portugal en Litouwen. Voor de toekomst staat onder andere een tournee naar Japan gepland.