(foto: Peter Hendriks)
(foto: Peter Hendriks)

Drukte rond 100-jarig bestaan

Vrijwillige Brandweer Groesbeek

GROESBEEK – Het was zondag de hele dag een drukte van jewelste tijdens de viering van het 100-jarig bestaan van de Groesbeekse vrijwilige brandweer. Ter gelegenheid van dit eeuwfeest was er van alles in en om de brandweer garage aan de Industrieweg in Groesbeek georganiseerd.

Alles was uit de kast gehaald om de talloze belangstellenden te laten zien waar ze mee bezig zijn. Ook preventie speelde een belangrijke rol. Zo was er een rooktent waarin men kon ervaren wat rook doet en was er een team oorzaak brand die uitleg gaf, waardoor brand kan ontstaan en wat je niet moet doen als er brand is. De boodschap was om brandveilig te kunnen leven. Ook waren er historische brandweerwagens te bewonderen, een hobby van oud brandweerlieden uit den landen. Ook waren er demonstraties op weke wijze mensen na een aanrijding uit een auto gehaald worden. De jeugd kon genieten van de activiteiten die voor hen georganiseerd waren. Burgemeester Slinkman feliciteerde het vrijwillige korps met het 100-jarig bestaan. In mei 1919 besloot de toenmalige gemeenteraad een Vrijwillige Brandweer in het leven te roepen die hun goede diensten konden bewijzen, aldus Slinkman en dat hebben ze de afgelopen 100 jaar met verve gedaan.

Het Groesbeekse korps was het eerste korps in de regio die in 1995 realistisch gingen oefenen in Scheveningen en in 2005 had het Groesbeekse korps liefst zes dames in dienst en helaas nu nog maar één, vervolgde Slinkman. Gemiddeld krijgt de brandweer Groesbeek 150 meldingen per jaar maal 100 dat is 15.000 branden in de afgelopen honderd jaar, aldus groepschef Paul van Ooijen.