Met een partner alleen

Samen is niet alleen

REGIO - Een vrouw van ongeveer zestig jaar doet haar verhaal: sinds een jaar of vier is mijn man lijdend aan Alzheimer. De vergeetachtigheid is al veranderd in geen besef van tijd en plaats. Mensen herkennen is nog sporadisch.

"Na ruim 35 jaar huwelijk ben ik mijn partner en maatje kwijt. Ik kan weinig of niets met hem delen. Ik heb het gevoel er alleen voor te staan ondanks de aandacht van mijn zoon en dochter. We bespreken wel veel, maar in het dagelijkse leven moet ik alles beslissen. Juist de meest gewone en vanzelfsprekende dingen zijn dan moeilijk. Mensen komen minder op bezoek, omdat mijn man vaak de gesprekken verstoort met opmerkingen en 'rare' vragen. Ik sta alleen met mensen zeer nabij. In de steek laten doe je je partner niet na alles wat hij me geboden heeft; ik heb toch ook mijn zorgplicht? Naast de eenzaamheid voel ik me machteloos om nog wat vreugde te vinden in het leven van alle dag. Je loopt met deze gevoelens ook niet te koop, bang als je bent voor afwijzing. Een moment van warmte, gezelligheid is goud waard, zegt ze, maar die zijn zeldzaam. Ik ben al gelukkig als ik een middag in de week aan mezelf kan besteden als hij naar een dagopvang is."

De campagne ‘Samen is niet alleen’ is ontstaan vanuit een co-creatie (ingezet door Forte Welzijn) van diverse vrijwilligers en organisaties. Het doel is om aandacht te krijgen voor de Week tegen Eenzaamheid: 25 september tot en met 4 oktober. U kunt ook iets bijdragen! Word maatje en bel 085 0406066 voor aanvullende informatie.

Protestantse

Gemeente Heumen

Kerkdiensten, Dorpsstraat 19 in Heumen

Zondag 6 okt. - 10.00 uur m.m.v. de cantorij. Voorganger ds. D.J. Deunk, Malden. De collectes zijn bestemd voor Kerk & Israel en de Diaconie. Na de dienst is er koffiedrinken in de Terp.

Zondag 13 okt. - 10.00 uur. Voorganger ds. J. Waagmeester, Nijmegen. De collectes zijn bestemd voor de Rudolph Stichting en de Diaconie. Na de dienst is er koffiedrinken in de kerk.