Gezin verantwoordelijk

voor vuurwerkhel in Groesbeek

GROESBEEK – De gemeente Berg en Dal had een thema-avond georganiseerd naar aanleiding van overlast betreffende vuurwerk tijdens de afgelopen oud- en nieuwviering het afgelopen jaar. De gemeente had een enquête uitgeschreven die door 1.200 mensen uit de gemeente was ingevuld. Dit aantal overschreed duidelijk de verwachting.

Vuurwerk over het algemeen zou behandeld gaan worden maar de thema-avond waar zo'n 35 bewoners van voornamelijk de Hobbemaweg bij aanwezig waren, sloeg al gauw om over naar de vuurwerknacht die de bewoners niet gauw meer zullen vergeten. De discussie sloeg over na de helse nacht in de Hobbemaweg, waarbij een woning en enkele auto's de nodige schade hebben opgelopen. Tijdens deze avond bleek dat het ging om één gezin. Een schade die niet te verhalen is, volgens de bewoners. Zij boden burgemeester Slinkman 98 handtekeningen aan met het verzoek om de komende jaarwisseling een deel van de Hobbemaweg vuurwerkvrij te verklaren.

Slinkman zegde zijn medewerking toe al is het moeilijk om dit te handhaven liet hij weten. "Maar ik zal er voor zorgen dat het betreffende gezin – waar ik al twee maal een gesprek heb gehad – prioriteit krijgt. Als er een melding van binnenkomt heeft die voorrang." In tegenstelling tot de Hobbemaweg is er de afgelopen jaren een afname aan vernielingen en incidenten, volgens Slinkman. Ondanks dat waren de meeste aanwezigen voor het aanwijzen van vuurwerkvrije zones. "Het probleem blijft dat de wet geen mogelijkheden biedt om te handhaven."