(foto: Archief Gerrie Driessen)
(foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

De 'Mooksche Heide in de 19e eeuw schietterrein der artillerie (2)

Flinke vergoeding voor het terugbrengen van projectielen

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

In de vorige aflevering is te lezen dat er in 1818 van Landswege voor het terugbrengen van een Bom of Kogel een stuiver betaald wordt en dat de burgemeester verzocht werd dit besluit wijders bekend te maken. Drieƫnveertig jaar nadien worden er op de Mokerheide nog steeds schietoefeningen gehouden. Zoals vanouds wordt de burgemeester hiervan verwittigd en uit het schrijven blijkt dat de vergoeding intussen flink omhoog is gegaan.

Nijmegen den 12 October 1843. Aan den Heere Burgemeester van Groesbeek,

Ter voldoening aan een uitnodiging van den Heer Commandant der Artillerie alhier moet ik Uwe edelachtbare verzoeken ter kennisgeving aan de ingezetenen Uwer Gemeente te willen brengen dat door den magazijnmeester der Artillerie voor de teruggebrachte kogels betaald worden: voor een 24 kaliber kogel 30 cents, 18 cent voor 25 kaliber, 16 c. voor 22 kaliber, 12 c. voor 20 kaliber, 8 c voor 17 kaliber, 6 c., voor 15 kaliber, 4 c. voor 12 kaliber en 3 c. voor 10 kaliber. Voor een bom van 29 duimen (ca. 25 cm.) 75 cents, voor granaat 20 duim 25 c., 15 duim 20 c., 13 duim 15 c. Voor Spiegel en handgranaten 5 centen. Met uitnodiging om te Nijmegen te bezorgen.

Munitie zoeken lucratiever dan bezembinden.

op de hoogte van de genoemde premies kan het niet anders zijn dan dat het verzamelen van de projectielen door een aantal dorpelingen als een bijzonder lucratieve bezigheid beschouwd werd. In die tijd beurde een bezembinder voor zijn met moeite vervaardigde bezem hoogstens tien cent, waarvoor hij ook nog vele kilometers van huis moest om de bezems uit te venten. De ruime beloning had tot gevolg dat een jaar later nog meer mensen zich naar de Mokerheide begaven om makkelijk geld te kunnen verdienen. Wat aangetoond wordt in de volgende aflevering.

Ansichtkaart collectie Gerrie Driessen