Tentoonstelling en evacuatieverhalen van de evacuatie van Groesbeek

GROESBEEK – Op 1 oktober is het precies 75 jaar geleden dat alle inwoners van Groesbeek moesten evacueren vanwege hevige gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de bibliotheek van Groesbeek aan de Kloosterstraat is van 1 oktober tot en met eind maart 2020 een tentoonstelling te zien over deze evacuatie.

Deze tentoonstelling is rijkelijk voorzien van originele foto's, verslagen en krantenartikelen. Dinsdagmiddag zal burgemeester Slinkman rond 15.00 uur de tentoonstelling openen nadat als het weer het toelaat rond 14.30 uur de evacuatiegroep Excodus uit Huissen (bestaande uit 15 personen) vanaf het gemeentehuis naar de Bibliotheek in De Mallemolen lopen, gearriveerd zijn. Eind september 1944 vonden er in Groesbeek en omgeving hevige gevechten plaats tussen Amerikaanse en Duitse troepen. Veel inwoners verbleven hierdoor al weken in schuilkelders. Op 1 oktober 1944 besloot burgemeester jhr. Van Grotenhuis dat alle circa 10.000 inwoners van Groesbeek onmiddellijk moesten evacueren, een massale uittocht volgde.

De tentoonstelling is tot eind maart 2020 te bezichtigen. Donderdagavond 3 oktober van 19.30 tot 21.30 uur staat geheel in het teken van evacuatieverhalen. Groesbekenaren vertellen uit eerste hand over de evacuatie. De special gast is op die avond Jan Thissen. Bezoekers zijn van harte uitgenodigd om hun herinneringen te delen. Op het eind van de avond zal er nog een film worden vertoond. Theo Giesbers zal op die avond als gespreksleider fungeren. De entree is gratis, wel graag aanmelden in de bibliotheek of een mail sturen naar groesbeek@obgz.nl.