(foto: Joop Verstraaten)
(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Indisch kookboek Dapur Ibu met naast gerechten ook geschiedenis

GROESBEEK – De 53-jarige Monique de Klerk – Seegers heeft onlangs een Indisch Kookboek uitgebracht met de naam 'Dapur Ibu' (Moeders keuken), waaraan een hele geschiedenis is verbonden.

Monique was op 11-jarige leeftijd al aan het koken om haar moeder te ontlasten. Het was een hobby van Monique die ze tot op de dag van vandaag nog heeft. Haar moeder gaf haar daarbij het nodige advies. Toen haar moeder 75 jaar werd had Monique een boekje samengesteld met diverse Indonesische gerechten, omdat zij bang was dat die recepten verloren zouden gaan. Toen bij Monique in 2017 borstkanker werd geconstateerd kwam zij noodgedwongen thuis te zitten, nu in Kranenburg. Vriendin Marlies adviseerde Monique het Indisch kookboek uit te gaan geven. Dat was een mooi tijdverdrijf en tegelijkertijd therapeutisch.

Nu 2 jaar later is het Indisch kookboek 'Dapur Ibu' verschenen met meer recepten en verhalen in een eerste oplage van 200 kookboeken. Monique's meest favoriete gerecht is 'Mangut' gestoomde makreel terwijl ze normaal niets om vis geeft, aldus Monique. Inmiddels is zij grotendeels van de borstkanker genezen vandaar dat van elk verkocht kookboek tien procent gaat naar Borstkankervereniging Nederland.

Het boek de authentieke keuken van Java wordt op zaterdag 19 oktober gepresenteerd bij Bruna aan de Dorpsstraat in Groesbeek van 12.30 tot 15.30 uur met Indische hapjes en tropische drankjes. Het boek kost 23,95 euro. Monique kan het eventueel ter plaatse signeren. Neem vast een voorproefje op www.kookboekdapuribu.nl.