Gab Smulders, paratrooper ziet uit over Ooijpolder. (foto: Ewals)
Gab Smulders, paratrooper ziet uit over Ooijpolder. (foto: Ewals)

Tentoonstelling Market Garden

in het Marishuis Heumen

HEUMEN - Op zaterdag 14 september heeft de wethouder van cultuur van de gemeente Heumen, Frank Eetgerink, in het Marishuis een tentoonstelling geopend, in het kader van de Market Garden herdenkingen.

Het is een expositie met drie verhaallijnen. 1. Historische gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, van Rijksdagbrand tot D-Day, in beeld gebracht door kijkkasten gemaakt door de kunstenaar Gab Smulders. 2. Fotoreportages van de belangrijke oorlogsmomenten uit de geschiedenis van Heumen, zoals de inval van de Duitsers in mei 1940 en de landing van de para's in september 1944. 3. Het persoonlijke verhaal van de kunstenaar Jac Maris, hoofd van het verzet in de regio en maker van vele oorlogsmonumenten in de regio, van Nijmegen tot Gennep en van Bemmel tot Tiel.

Er is onder meer een brief van Generaal Gavin, die op 17 september 1945, precies een jaar na de luchtlandingen in het Rijk van Nijmegen, een brief aan Maris schreef die begon met: 'In appreciation of extremely meritorious and heroic services performed by W.J. Maris'. Gavin bedankte Maris voor zijn geweldige hulp aan de Amerikaanse 82-ste luchtlandingsdivisie bij de bevrijding van Gelderland. Bij de tentoonstelling zijn boekjes uitgegeven over Jac Maris en Gab Smulders. De tentoonstelling loopt nog tot 17 november in het Ateliermuseum Jac Maris, Looistraat 57 in Heumen. Geopend: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.