Pianoduo Martijn en Stefan Blaak. (foto: Manfred Pollert)
Pianoduo Martijn en Stefan Blaak. (foto: Manfred Pollert) Manfred Pollert

Jubileumconcert Mozart(k)ring

REGIO - De Mozart(k)ring Gelre-Niederrhein bestaat 30 jaar. Dat wordt gevierd met een feestconcert in De Boskapel op zaterdag 26 oktober in de Boskapel, Graafseweg 276 in Nijmegen; aanvang 15.00 uur.

Martijn en Stefan Blaak geven de eerste uitvoering in Nederland van het nieuwe Concert voor twee piano's en orkest van de Vlaamse componist, Piet Swerts (1960) dat hij in 2017 voor hen heeft gecomponeerd. Swerts is een belangrijk hedendaags componist. Zo schreef hij in 2016/17 op verzoek van de Vlaamse regering het oratorium 'A Symphony of trees' voor de gevallenen in WO1 in de loopgraven van Passchendaele.

Het Duo Blaak is bij muziekliefhebbers bekend om hun aanstekelijke spel. In de Boskapel spelen ze naast het werk van Piet Swerts ook het Concert voor twee piano's en orkest, KV 244, van W.A. Mozart uit 1776. Oorspronkelijk een werk voor drie piano's en orkest, door Mozart geschreven voor de muzikale gravin Maria Antonia Lodron in Salzburg en haar twee muzikale dochters. Later in Wenen herschreef Mozart het concert voor twee piano's en orkest, deze versie wordt door de broers Blaak uitgevoerd.
Sinfonia Rotterdam, een van Nederlands beste kamerorkesten, opent met een Ouverture van Joseph Haydn en sluit het concert af met de 38e Symfonie, KV 504, van Mozart, de 'Praagse' - een werk vol dramatiek en grandeur. Mozart componeerde deze symfonie eind 1786 in Wenen.

Leden Mozart(k)ring gratis (op vertoon van lidmaatschapskaart). Toegangsprijs: 17 euro, indien er nog plaats is. (www.mozart(k)ring.nl)