Echtpaar Zwanenburg en burgemeester Marriet Mittendorff. (foto: Matthee Moons)
Echtpaar Zwanenburg en burgemeester Marriet Mittendorff. (foto: Matthee Moons)

Zestigjarig huwelijk

Binne en Henny Zwanenburg

HEUMEN - Op 31 oktober was het 60 jaar geleden dat Binne Zwanenburg (85) en Henny Lingsma (82) elkaar het ja-woord gaven. Burgemeester Mittendorff van de gemeente Heumen verraste hen met een bos bloemen en de originele trouwakte.

Binne en Henny zijn beiden opgegroeid in het dorpje Lippenhuizen in Friesland. Binne kwam uit een boerenfamilie en Henny’s ouders hadden een fouragehandel. Vaak fietsten ze met elkaar op als ze naar school gingen en zij was wel onder de indruk van die lange jongen van de Butewei. Na de oorlogsjaren ging Henny naar de mulo en Binne naar de hbs. Zij troffen elkaar weer bij dansavonden en begonnen elkaar meer dan leuk te vinden. De eerste kus werd gegeven bij het bruggetje op de Butewei. Binne ging scheikunde studeren in Groningen en Henny ging naar de opleiding voor huishoudlerares.

Trouwen mocht pas als Binne was afgestudeerd en dat gebeurde op 31 oktober 1959 in Beetsterzwaag. Henny kreeg een baan als lerares en Binne werd lector aan de universiteit van Groningen. Het stel kreeg drie dochters en na diverse omzwervingen kwamen ze in 1971 naar Malden. Binne werd hoogleraar in de organische chemie aan de Radboud universiteit van Nijmegen. Henny was zeer actief bij comité Welcome en ving veel buitenlanders op die tijdelijk alleen of met hun gezin aan de universiteit werkten. Binne heeft een grote naam opgebouwd in de organische chemie en heeft vele functies vervuld, zowel nationaal als internationaal. Inmiddels hebben zij 10 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen. Henny en Binne gaan er nog steeds graag op uit en houden van uitstapjes en reizen.