Detail kaart Heerlijkheid Groesbeek in 1765, door J. van Aarden. Links de Herwesaelse Straat en rechts 'De Quaey Straat'. (Archief Heemkundekring Groesbeek) (foto: Archief Gerrie Driessen)
Detail kaart Heerlijkheid Groesbeek in 1765, door J. van Aarden. Links de Herwesaelse Straat en rechts 'De Quaey Straat'. (Archief Heemkundekring Groesbeek) (foto: Archief Gerrie Driessen)

Raad van Groesbeek in 1910:

'schik in het geven van straatnamen', waaronder Dorpsstraat

Op 11 augustus 1910 wordt onder meer bericht: 'Ook bleek in deze zitting dat de raad in het geven van namen aan straten schik heeft gekregen. Was het de vorige week de Ottenhoffstraat, nu werden enkele der voornaamste straten als Montenberg -, Dorps- Klooster-en Boschstraat enz. gedoopt. Voor de talrijke pensiongasten en bezoekers van Groesbeek zeker zeer geriefelijk'.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Uit de raadsnotulen blijkt verder dat een gedeelte van de Kwadestraat benoemd wordt tot Kloosterstraat . In het Binnenveld, in 1865 doorsneden door de aanleg van de spoorbaan, werd de Binnenveldstraat en Boschstraat benoemd. De eeuwenoude Molenweg kreeg de naam van het afscheidnemende raadslid J.D. Montenberg, wethouder van 1885 tot 1910. Kennelijk raakte de naam niet ingeburgerd, want enige decennia later wordt de naam afgevoerd. De aanleiding tot het voorgaande is te lezen in de notulen van de raadsvergadering van 9 december 1908. Agendapunt nr. 8 Wijkverdeling: Naar aanleiding van de aangekondigde Volkstelling van 1910 besluit het gemeentebestuur over te gaan tot een nieuwe wijkindeling. De voorzitter deelt mede, dat door het vele bouwen in deze gemeente de tegenwoordige verdeling der gemeente in wijken geheel in de war is gebracht en de juiste grenzen niet meer zijn aan te geven. (…) Kort samengevat: Wijk A Dorp, Wijk B Drul, Wijk C Nieuwerf, Wijk D Grafwegen, Wijk E St. Anthonis, Wijk F Bruuk, Wijk G Plak (de Horst), Wijk H Heikant en Wijk J Nederrrijkswald, H.Landstichting en Berg en Dal. Eerst tijdens de raadsvergadering van 30 mei 1934 wordt aangekondigd: 'Het wijksysteem te en tot straat- en nieuwe huisnummering over te gaan'. Vermeldenswaardig is dat de deurstijlen van de huizen pas in 1862, op aandrang van de belastingdienst, voorzien werden van zinken huisnummerplaatjes. Gemaakt en aangebracht door de smid Keukens á vier cent per stuk.