(foto: Gemeente Berg en Dal)
(foto: Gemeente Berg en Dal) Foto: Gemeente Berg en Dal

Drie helden uit Ooij en een uit Nijmegen onderscheiden op Nationale Heldendag

DEN HAAG/OOIJ – Tijdens de vierde editie Nationale Heldendag in Den Haag zijn donderdagmiddag 7 november een drie inwoners uit Ooij en 1 uit Nijmegen onderscheiden voor hun heldhaftige daden bij een brand in Ooij op 28 oktober 2018. Het doel van de Heldendag is stilstaan bij 'gewone 'mensen'. Mensen die bijzondere moedige en heldhaftige daden hebben verricht voor een ander, vaak met gevaar voor eigen leven.


Voor deze Heldendag waren de vier uitgenodigd, omdat ze zich heldhaftig hebben gedragen tijdens de bewuste woningbrand in Ooij op 28 oktober 2018. Deze brand met een enorme rookontwikkeling, werd aangewakkerd door uitstromend gas. De helden hebben met gevaar voor eigen leven de brand weten te blussen. Hierdoor kon de bewoner later door de brandweer veilig uit het huis worden gehaald.

De heer J.L.G. Weeren uit Ooij kreeg een Koninklijke Onderscheiding, de Erepenning voor Mensenlievend Hulpbetoon in Brons. Hij kreeg deze onderscheiding uit handen van Minister en vice-premier Hugo De Jonge. De heer Weeren heeft de hoofdgaskraan dichtgedraaid en geprobeerd de bewoner op de eerste verdieping te bereiken, wat werd bemoeilijkt door de zware rookontwikkeling.

De broers B. en Y. van der Putten uit Ooij en de heer J.M. Eijkhout uit Nijmegen kregen de bronzen legpenning en een loffelijk getuigschrift van het Carnegiefonds. Deze helden hebben ruitjes ingeslagen en de brand in de keuken geblust met behulp van een tuinslang. Deze penningen werden uitgereikt door Jaap Smits, de voorzitter van het Platvorm Heldenwaardering.