Walk of Wisdom, Berg en Dal. (foto: Walk of Wisdom)
Walk of Wisdom, Berg en Dal. (foto: Walk of Wisdom) Walk of Wisdom

5000e pelgrim voor Walk of Wisdom

REGIO - Vrijwilligers van de Walk of Wisdom hebben het 5.000e startpakket voor de pelgrimsroute ingepakt. De 136 kilometer lange pelgrimsroute rondom Nijmegen loopt voor een groot deel door Berg en Dal, Heumen en Mook en werd 4,5 jaar geleden geopend.

De tocht blijkt een laagdrempelig alternatief voor populaire pelgrimstochten ver weg, zoals de Camino naar Santiago de Compostela in Spanje.

Anders dan bij 'gewone' lange afstandstochten zijn er bij pelgrimsroutes verbindende rituelen en symbolen. Bij de Walk of Wisdom zijn die niet religieus, maar ontworpen door moderne kunstenaars en ritueelbegeleiders. Zo zijn er iedere maand uitzwaaiceremonies en verbeeldt het symbool van de route - door Huub en Adelheid Kortekaas - de verbondenheid tussen mensen en de wereld. Onderweg sparen pelgrims vogelringetjes aan hun 'pelgrimsveter' (een schoenveter) met de namen van de elf gemeenten op de route. Heel toevallig lijkt de omtrek van de route op een vliegende duif. Pelgrims bepalen zelf wanneer ze lopen, hoe lang ze erover doen en hoe ze de tocht verder invullen.

Prijs en verloting
In Nederland won de Walk of Wisdom vorig jaar de publieksprijs in de Gelderse verkiezing voor landschappelijke kwaliteit.

Om het groeiende succes te markeren, wordt het vijfduizendste startpakket verloot onder alle pelgrims die zich tussen 10 november en 10 december inschrijven. De winnaar krijgt niet alleen het inleggeld terug, maar ook overnachtingen, maaltijden, borreltjes en taart aangeboden door pleisterplaatsen langs de route. Meer informatie: http://walkofwisdom.org.

Walk of Wisdom, Groesbeek. (foto: Thomas Hontelez)