(foto: Bert Roodbeen)
(foto: Bert Roodbeen) Foto: Bert Roodbeen

Inspirerend Afrika

in Afrika Museum Berg en Dal

BERG en DAL - Inspirerend Afrika dat is de naam van de permanente tentoonstelling in het Afrika Museum die vrijdagmiddag 29 november geopend werd. Hierbij was wethouder Annelies Visser namens de gemeente Berg en Dal aanwezig.

Het openingsprogramma begon met een optreden van violiste Schauntell Baumgard en DJ Laicery Shawn, gevolgd door een welkomstwoord van Stijn Schoonderwoerd, directeur Nationaal museum van Wereldculturen, schrijver Kiza Magendana en een optreden van cabaretier Mo Hersi. Hierna konden de gasten de tentoonstelling gaan zien in de geheel vernieuwd tentoonstellings-ruimte. Kunstenaar Chareles Mensach gaf een performance en ging in dialoog met bezoekers. Door conservator en/of medewerkers werden toelichtingen gegeven.


Het museum geeft een realistische kijk op het Afrika van nu, waardoor het Afrikamuseum weer bij de tijd is. Met zijn nieuwe inrichting maakt het museum duidelijk dat het beeld dat Europeanen van Afrika hebben, in veel gevallen niet klopt. Niet langer staan de attributen centraal maar de mensen. Nu hebben de bezoekers een beeld van Afrika van nu, aldus Stijn Schoonderwoerd directeur van het Afrikamuseum aan de Postweg in Berg en Dal.