Tempel Ankor Wat. (foto: H Driessen-Houben)
Tempel Ankor Wat. (foto: H Driessen-Houben) H Driessen houben

Films over Laos en Cambodja

in De Mallemolen Groesbeek

GROESBEEK - De Mekong rivier is de levensader voor Laos en We varen per boot de rivier af en bezoeken enkele dorpjes waar de mensen nog heel rustig leven. Hier is ook de vlakte van de kruiken. Daar liggen tientallen stenen kruiken over het land verspreid.

Men weet niet door wie de kruiken gemaakt zijn en waartoe ze dienden. Bij dageraad verlaten monniken het klooster. Zij dragen de traditionele oranje kleurige pij. En lopen zwijgend met hun bedelnap door de straten en vragen om eten. In Cambodja word je verrast door meisjes die zwarte geroosterde spinnen verkopen, een delicatesse in Cambodja. Phom Penh is de hoofdstad van het land. Aan de hoofdstraat staat het Koninklijk paleis en de zilveren Pagode met vijf duizend zilveren vloertegels. In de jungle staan meer dan honderd tempels van het vermaarde Khmer Rijk, ze dateren uit de veertiende eeuw. In de loop der eeuwen zijn de tempels door het oerwoud overwoekerd. Takken van de bomen groeien door de ramen en wortels over de daken. Een van de mooiste tempels is de Bayon tempel, ze is 45 meter hoog. De tempel heeft 42 torens. Op elke toren staan beelden van de lachende Boeddha gericht naar de vier windstreken. Ook deze tempel is nu overwoekerd. In het klooster verbleven 800 monniken. Het klooster had toen ook al een ziekenhuis. Neem de tijd want dit is een de indrukwekkendste tempelcomplexen van Ankor in Cambodja.

De films worden vertoond in het cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Entree is 2 euro. Men krijgt een kopje koffie of thee gratis. De aanvang is 11.00 uur.