Dementievriendelijk Berg en Dal (2)

BERG EN DAL - De derde vraag van de enquĂȘte die een paar maanden geleden in de krant stond wordt beantwoord: Wat is belangrijk volgens u om de kans op het krijgen van dementie te verkleinen? Als iemand ongezond leeft, neemt daarmee de kans op dementie toe.

Een paar voorbeelden zijn:

Stoppen met roken, dit vergroot de kans op de ziekte van Alzheimer met liefst 45 procent. Het is echter nooit te laat om te stoppen. Ex-rokers hebben dezelfde lagere kans op dementie als mensen die nooit hebben gerookt.

Voldoende bewegen: Men denkt dat als je voldoende beweegt de doorbloeding van de hersenen en de aanmaak van nieuwe zenuwcelverbindingen in de hersenen wordt gestimuleerd.

Actieve hersenen: Het is goed voor uw hersenen om steeds nieuwe dingen te leren en moeilijke taken uit te voeren. Ook het onderhouden van sociale contacten helpt om de hersenen te activeren.

Gezonde voeding: Uw hersenen verbruiken liefst 20 tot 30 procent van alle energie die u uit voeding haalt. Wat u eet is dus ontzettend belangrijk!

Help mee! Omdat er steeds meer mensen met dementie zijn die langer thuis blijven wonen, gaan we dit merken in onze gemeente. We komen vaker in aanraking met mensen met dementie. Toch rust er op het hebben van dementie nog steeds een taboe. Veel mensen vinden het lastig om te vertellen aan buren, vrienden en bekenden dat ze dementie hebben. Hierdoor wordt het moeilijk om mee te blijven doen in de maatschappij met de alledaagse dingen.

Als we meer weten over dementie is het makkelijker om mensen met dementie en hun mantelzorgers te kunnen helpen. Daarom gaan we regelmatig artikelen over dementie en dementievriendelijkheid schrijven in deze krant. Vindt u dit een goed idee en heeft u tips hierover? Mail dit dan naar: M.Weima@Bergendal.nl of petra.kregting@fortewelzijn.nl.