Woninginbraken vooral in Groesbeek

GROESBEEK - Dagelijks vinden er woninginbraken plaats in Nederland. De gemeente Berg en Dal vormt hierop helaas geen uitzondering. Uit politiecijfers blijkt dat de afgelopen periode een verschuiving plaats heeft gevonden.

Tot recent vonden de inbraken plaats verspreid over de verschillende dorpen. De afgelopen tijd slaan inbrekers opvallend vaak in Groesbeek hun slag. De huidige 'donkere dagen' zijn voor inbrekers een populaire periode om in te breken. De gemeente vraagt haar inwoners -en in het bijzonder die van Groesbeek- daarom bij verdachte situaties direct de politie te bellen op spoednummer 112, ook bij twijfel. Het merendeel van de woninginbraken lost de politie op dankzij de oplettendheid van buurtbewoners!

Wat kan je zelf nog meer doen? Om inbraak zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om altijd ramen en deuren te sluiten en op slot te doen. Omdat de meeste inbraken in slechts enkele minuten worden gepleegd, is dat ook belangrijk wanneer de woning maar kort verlaten wordt. Veel inbraken vinden namelijk overdag en 's avonds plaats.

Vaak komen inbrekers binnen via de achter- of zijkant van een woning: juist de deuren en ramen die niet direct in het zicht staan zijn aantrekkelijk. Laat een bewoonde indruk achter wanneer de woning wordt verlaten: zorg wanneer het donker is dat er in de woning verlichting aan staat en plaats aan de buiten lampen met bewegingssensoren. Voor meer tips tegen inbraak en om woningen beter te beveiligen: https://www.politiekeurmerk.nl/ of www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.


Burgemeester Mark Slinkman: "Een inbraak voorkomen lijkt onmogelijk, maar met een paar kleine ingrepen kunnen we het inbrekers al veel moeilijker maken. Met goede sloten, slimme verlichting en alert zijn op het afsluiten van ramen en deuren. En sluit je aan bij je eigen whatsapp buurtpreventiegroep."