(foto: Peter Hendriks)
(foto: Peter Hendriks)

Goliaths afleveren brengt

Sjef en Willemien van Bergen-Hock al 65 jaar bij elkaar

GROESBEEK - Beiden weten het nog als de dag van vandaag te herinneren dat toentertijd de populaire driewielers Goliaths bestelwagentjes voor groente-, kolen- en melkboeren een gewild voertuig was. Sjef van Bergen (84) ontmoette Willemien (80) toen hij een van de Goliaths voor garage Jetten uit Gennep moest afleveren bij de toenmalige groentezaak van Koos Rikken de buurman van de ouders van Willemien aan de Dorpsstraat in Groesbeek.

Sjef had meer oog voor Willemien dan voor de Goliath van Koos Rikken dat was duidelijk. Na enige tijd kreeg het stel verkering dat liefst 5 jaar geduurd heeft voordat ze gingen trouwen. Op verzoek van schoonvader Thé Hock, die een welbekende fietsenzaak aan de Dorpsstraat runde, hielp Sjef bromfietsrijders uit de nood als de tweewieler hen in de steek liet. Dit liep op een gegeven moment zo hard, dat Sjef ontslag nam bij Jetten en een eigen bromfietszaak in Groesbeek begon.

De bromfietsen van onder andere de merken Kreidler, DKW, Berini en Batavus waren niet aan te slepen. In 1965 opende Sjef een garage aan de overkant van de weg in de kelder een garage, op de begane grond de winkel (fiets- en bromfiets onderdelen en Fiat personenauto's) en op de eerste verdieping fietsen en bromfietsen.

Naast het drukke bestaan in zijn zaak is Sjef 10 jaar lang voorzitter geweest van de Bovag rayon Arnhem/Nijmegen en heeft vervolgens tien jaar in het hoofdbestuur van de Bovag gezeten. Of dit niet genoeg was is Sjef 7 jaar voorzitter geweest van de landelijke examencommissie van de Bovag. Ook is hij jarenlang voorzitter geweest van de Groesbeekse Ondernemers Vereniging.

Voor hobby's had hij weinig tijd maar als het kon, bezocht hij zijn geliefde voetbalvereniging Achilles'29. Willemien heeft bijgesprongen in de winkel en voor het gezin gezorgd. Het paar kreeg twee zonen en een dochter en heeft momenteel acht kleinkinderen. Dé hobby van Willemien was zingen in het Groesbeeks Gemengd Koor liefst 35 jaar, maar moest hier helaas om gezondheidsredenen mee stoppen. Ze is daarna aan het schilderen geslagen bij Marielle en dat lukt aardig, laat ze weten. Burgemeester Slinkman heeft het diamanten paar dinsdagmiddag 17 december een bezoek gebracht, dat vergezeld ging van een bloementaart en een ingelijste huwelijksactie uit 1959. Ook Koning Willem-Alexander en de commissaris van de Koning van Gelderland hebben het diamanten paar een schriftelijke felicitatie gestuurd.