(foto: Peter Hendriks)
(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

Dweilkapel van Beekse harmonie KNA

luistert nieuwjaarsreceptie in Leuth op

LEUTH- Het verbaasde menige receptie bezoeker tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Berg en Dal dat de Beekse dweilkapel van KNA in De Vriendenkring in Leuth voor de muzikale omlijsting zorgde. Bij navraag bleek dat de Leuthse fanfare DES te laat gevraagd was om goed voor de dag te kunnen komen aldus voorzitter Brandwijk.


De receptie werd druk bezocht vooral door vertegenwoordigers van het rijke verenigingsleven dat Berg en Dal rijk is. Via een film -gemaakt door Peter Hendriks- richtte burgemeester Slinkman zich voor de tweede maal tot de aanwezigen en blikte terug op 2019. Nog steeds heeft Berg en Dal te kampen met wateroverlast vooral in het kerkdorp Breedeweg aan de Knapheideweg, ondanks dat er retentiebekken zijn aangelegd, maar die zijn niet voldoende, aldus Slinkman. Omdat de meeste grond in de gemeente Berg en Dal in handen is van particulieren valt het niet mee om meer retentiebekken aan te leggen.

Veel inwoners van Berg en Dal hebben hun tuin of een gedeelte daarvan bestraat, door een gedeelte te vervangen door groen zou ook al schelen, vindt Slinkman. Ook liet hij weten dat de gemeente bezig is met de 'kerkenvisie', maar of dit nut heeft valt te betwijfelen gezien de verkoop van diverse kerken zoals op De Horst en sinds kort in Beek.

Wat Slinkman zorgen baart is de vrijwillige brandweer, tenminste als het aan Brussel ligt. "Het heeft allemaal met salaris en vrijwilligersvergoeding te maken dat van Brussel niet meer mag. Ook de eikenprocessierups zal het komend jaar met alle mogelijke bestrijdingsmethodes aangepakt gaan worden, omdat we dit jaar 'Dé Wandelgemeente' van Nederland willen gaan worden." Slinkman hoopte tevens dat de inwoners van Berg en Dal bij verdachte situaties aan de bel trekken. Het afgelopen jaar zijn er negen wietkwekerijen opgerold mede dankzij oplettende burgers. Er werd vervolgens getoost op 2020.