(foto: Bert Roodbeen)
(foto: Bert Roodbeen) Foto: Bert Roodbeen

Indrukwekkende herdenkingen Operatie Veritable in Groesbeek

GROESBEEK – Zondagmiddag werd in de Historische kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek de Operatie Veritable herdacht, die op 8 februari 1945 vanuit Groesbeek begon richting Reichswald. Het was een zeer zware strijd die liefst zes maanden heeft geduurd waarbij 23.000 geallieerde militairen sneuvelden en 38.000 Duitse militairen het leven lieten.

De gehele grens regio werd daarbij vernield en had vele jaren nodig om te herstellen. Sinds 25 jaar wordt samen stilgestaan bij de bevrijding van het Nazi-regime samen met de grensregio om die reden was de heer Gieteman locoburgemeester van Kleef aanwezig die liet weten "Vrede is niet alles, maar zonder vrijheid en vrede is alles niets." Ook burgemeester Slinkman memoreerde de hoge prijs die hier aan de grens van de Duitse heuvelen is betaald. Emeritus-pastor Jos van Rooij liet weten dat we de afgelopen 75 jaar heel veel bereikt hebben waar we best trots op mogen zijn. Deze sfeervolle herdenking werd opgeluisterd door het Sankt Cäcilienchor uit Wyler met leden zowel uit Duitsland als Nederland onder leiding van Theo Giesbers.

De 12-jarige Nelia Kropman sprak voor haar opa Jacob Kropmann, toen acht jaar; "We zaten midden in de frontlinie voor ons de geallieerden en achter ons de Duitsers, zo liet zij de aanwezigen weten. Vervolgens zou de kranslegging plaatsvinden op de Canadese Erebegraafplaats maar vanwege de storm vond die ook in de Historische kerk plaats.

In de kerk speelde muziekvereniging Edelweisz, werd de Last Post gespeeld alsmede de volksliederen waarna diverse kransen werden gelegd door de Canadese Ambassade, gemeente Berg en Dal en door diverse afgevaardigden van geallieerde legeronderdelen. Ongetwijfeld zullen de kransen binnenkort naar het monument op de Canadese Erebegraafplaats worden gebracht waar ze ook thuishoren.