Afbeelding
Foto:

Openbare lagere school van de

Breedeweg aan de Bredeweg, 1924

De oorspronkelijke school, het linker gedeelte, is in gebruik genomen op 15 november 1901. De vierkante uitbouw dateert juni 1922, vijf jaar later dan gepland want deze advertentie is uit 1917.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Dat de uitbreiding vertraging opliep zal met de financiering te maken hebben. Nog tijdens de raadsvergadering van 30 juni 1927 wordt er over gediscussieerd. Raadslid mej. Bögels zegt de lening van 56.000 gulden nog niet geplaatst te hebben, omdat zij nog opheldering wenst over de kosten van het schoolgebouw in De Bruuk en zij geen inzage van de rekening 1925 had gekregen.

De foto, afdruk van een glasplaat, was ongedateerd maar is aan de hand van de afgebeelde met geweren marcherende mannen gedateerd 1924. Het betreft de in 1919 opgerichte Bijzonder Vrijwillige Landstorm (Vrijwillige Burgerwacht), die haar vijfjarig jubileum viert. De stoet wordt vooraf gegaan door Fanfare Wilhelmina. Geheel links, voor het schoolgebouw, staat het huis van de hoofdonderwijzer J.Toebosch. In 1927 heeft het woonhuis het adres Wijk F nr.58 en de school F. nr. 57, ongeveer de plek waar ná de oorlog het wijkcentrum 'De Sleutel' is gebouwd.

Rechts de boerderij en schuur van de familie Johannes W. Peerenboom, eveneens in de oorlogsperiode 1944-45 verwoest. De onderwijzerswoning werd circa 1930 betrokken door het gezin van de bakker Sjeng Coopmans. Deze was in dienst van Toon Janssen (Tön van de Lange Thies), de eigenaar van een bakkerij en kruidenierswinkel en van een meel en kolenhandel.

(foto: (glaslaatnegatief) van G.G. Driessen)