21 nov. 1973, opening carnavalsseizoen 1973 -1974. Van links naar rechts: Th. Sillessen (Thé van Dos) – Prins Ummenie de 14e, Toon Schoenmakers – Henk Cillessen - Hent Gerrits (Hent de Welbom (voorzitter Feestneus), Hentje Rauw en Jan van de Ven.

(Foto Heemkundekring/ Archief Gerrie Driessen)
21 nov. 1973, opening carnavalsseizoen 1973 -1974. Van links naar rechts: Th. Sillessen (Thé van Dos) – Prins Ummenie de 14e, Toon Schoenmakers – Henk Cillessen - Hent Gerrits (Hent de Welbom (voorzitter Feestneus), Hentje Rauw en Jan van de Ven. (Foto Heemkundekring/ Archief Gerrie Driessen)

De viering in 1974 van het 20-jarig jubileum van de carnavalsvereniging De Feestneus

Een fraai staaltje van chauvinisme

Een fraai staaltje van chauvinisme: de viering in 1974 van het 20-jarig jubileum van de Carnavalsvereniging De Feestneus.

Onder het voorzitterschap van de carnavalist en oud-prins H. Gerrits (Hent de Welbom) wordt niet het jaar van de oprichting van De Feestneus maar het jaar waarin het idee geboren werd tot ijkpunt bestempeld. Mensen die Hent de Welbom gekend hebben zullen er niet van opkijken, want hij was een trotse Stekkenberger. Iemand die de buurtschap onvermoeibaar promootte en zodoende veel betekend heeft voor de Stekkenberg, onder andere als voorzitter van de wandelclub De Zwervende Zangers


Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek


In 1974 schrijft H. Gerrits in de carnavalskrant De Neuzerik onder de aanhef ‘Een woordje van de voorzitter’: ‘Toen in ’t jaar ’53 de Feestneus in haar kinderschoenen stond, had niemand verwacht dat de Feestneus na twintig jaar zou uitgroeien tot een onmisbare vereniging in onze gemeenschap (…). De juiste gang van zaken is te lezen in ONZE KRANT van 5 febr. 1959. De destijdse voorzitter van De Feestneus Wim J. Kersten vertelt, onder de aanhef ‘De voorzitter spreekt’: ’Toen Kobus Nillessen in februari 1955 mij vroeg deel te willen nemen aan de op te richten carnavalsvereniging heb ik hierin direct toegestemd’ (…).In de genoemde krant staat onder de aanhef ‘Vijf jaar Feestneus in Groesbeek’ : ‘Nu Groesbeek voor de eerste lustrumoptocht staat, een korte terugblik (…). Het is nu precies vier jaar geleden, op 4 februari 1955, dat tot de definitieve oprichting besloten werd. Het was op de eerste plaats Jac. Nillessen die zich er voor inspande, samen met W.J. Kersten, Th. Gerrits, J.Derks, J.Thijssen, M.Gerrits en J.J.Kersten. Op 14 februari 1955 trok de eerste door De Feestneus georganiseerde optocht door de straten. Deze was niet groot, uiteraard in tien dagen stampt men geen carnavalsoptocht met de daaraan verbonden organisatie uit de grond. (...).