Feldatal, Vogelsberg. (foto: Frau Meijer)
Feldatal, Vogelsberg. (foto: Frau Meijer) Frau Meijer

Excursie in het prachtige

windturbinevrije Reichswald

NIERSWALDE - Natuuronderzoeker Müller en burgerinitiatief Tegenwind Reichswald organiseren op zondag 8 maart een excursie in het Reichswald. Het verzamelpunt is de parkeerplaats hoek Triftstrasse/Asperberg in Nierswalde. Aanvang is 14.00 uur.


Ruim 2,5 jaar geleden werden de pogingen om twaalf windturbines in het Reichswald langs de Nederlandse grens te bouwen gestaakt. De gemeente Kranenburg blijft zich inspannen om dit project alsnog te realiseren. ‘We achten het waarschijnlijk dat het bestemmingsplan zal worden herzien en dat opnieuw een bouwaanvraag zal worden ingediend’, aldus Tampoebolon van Tegenwind Reichswald.

In het streekplan staan namelijk aanwijszones voor windenergie langs de bosranden. Binnen een van deze zones heeft een investeerder concrete plannen om vijf windturbines te bouwen. Hierdoor kan het Reichswald een ‘Vorbelastete Status’ krijgen. Dat vereenvoudigt een verdere bouw van windturbines in het bos. Tampoebolon: ‘Hoewel langs de bosranden geen bomen gekapt hoeven te worden, zijn dit kwetsbare gebieden en onmisbaar als buffer. We zijn daarom verheugd met de komst van expert Müller.’

Müller houdt zich al jaren bezig met het Reichswald en het omliggende landschap. Hij legt uit: ‘Het Reichswald is een belangrijke schuilplaats voor roofvogels zoals de wespendief. Voor hen en vele andere diersoorten is het aangrenzende open land een belangrijke voedselhabitat.’

Müller zal tijdens de excursie ook over de specifieke landschappelijke, geologische en cultuurhistorische eigenschappen van het gebied spreken. Deelname is gratis.