(foto: Collectie Heemkundekring Groesbeek)
(foto: Collectie Heemkundekring Groesbeek)

Speelse ouderen in Groesbeek 1984

Speelse ouderen in Groesbeek 1984. Onder deze kop publiceert het Groesbeeks Weekblad van 21 maart 1984 de bijgaande foto, met als bijschrift: ‘Afgelopen vrijdag vond in sporthal Heuvelland de introductie plaats van sport en spel voor ouderen. De goed opgekomen ouderen werden op speelse wijze met sport geconfronteerd en wisten zich daarbij, getuige de foto, uitstekend te vermaken’.


Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek


In de volgende editie bericht het weekblad: Demonstratiemiddag krijgt vervolg. De op vrijdag 16 maart gehouden demonstratiemiddag sport- en spelactiviteiten voor ouderen, mag een succes genoemd worden. Circa 65 ouderen uit Groesbeek, Berg en Dal en Breedeweg waren aanwezig. Het echtpaar Pauline en Beer van der Pas uit Nijmegen, gerenommeerde spelleiders, waren uitgenodigd om iets te vertellen en iets te tonen over spelmogelijkheden. De provinciaal consulent van het ‘Meer Bewegen voor Ouderen’, de heer G.Bokkes, was blij met zo’n grote opkomst en bood alle hulp en advies aan voor het opzetten van zo’n middag voor de Groesbeekse ouderen. Hij memoreerde dat de mens een spelend wezen is en vooral dat spelen niet kinderachtig is. In spel komen spontaniteit ten gevoel van saamhorigheid tot uiting. Het ontspanningselement in spel is heel belangrijk. Nu, ontspanning hebben de ouderen zeker gehad. Niet passief, maar na een korte inleiding van Pauline van der Pas, meteen aan de slag. Het gelach was niet van de lucht. Men kan stellen dat dit initiatief van de Stichting Welzijn Ouderen Groesbeek en de Bond van Ouderen is aangeslagen. (…)

De bij het artikel geplaatste foto (anno 2020 36 jaar geleden gemaakt) laat het moment zien dat er ‘ballonnetje -tik’ gespeeld wordt en verder dat er geen sportkleding, trainingsbroek of jack, gedragen wordt. Iedereen is vrijwel ‘op z’n zondags’ gekleed. De heren: pantalon, colbertjasje, overhemd, stropdas en pullover. De dames in jurk en rok, al dan niet met vest. Iedereen netjes en degelijk gekleed. Niet verwonderlijk want het betreft de vooroorlogse generatie. En die peinsde er niet over om in een trainingsbroek te gaan lopen – laat staan daar geld aan uit te geven.