GroenLinks Heumen na de crisis

HEUMEN - Zoals bekend is er op 20 februari in Heumen een coalitiecrisis ontstaan. Het draaide allemaal om een verschil van mening over het Lierdal (GroenLinks: hier niet bouwen en geen sportvelden).


CDA wil alle mogelijke locaties onderzoeken, terwijl GroenLinks vindt dat, als een locatie vooraf al onwenselijk blijkt te zijn als bouwlocatie of voor sportvelden, onderzoek overbodig is. Een natuurgebied als het Lierdal is zo'n locatie! In de Raad stond GroenLinks hierin niet alleen. Het wijzigingsvoorstel van GroenLinks en PvdA om het Lierdal groen te laten is dan ook aangenomen. Wat GroenLinks betreft was dit verschil van standpunt onvoldoende reden voor een coalitiebreuk. Het CDA stapte echter uit de coalitie en vervolgens diende de VVD een motie van wantrouwen in tegen de GroenLinks-wethouder. Dat was voor GroenLinks de druppel om niet verder te willen met CDA en VVD.

Voor het vervolg is GroenLinks voorstander van een transparant proces waarin de mogelijkheden voor de meest wenselijke stabiele coalitie onderzocht worden. Dat doet recht aan de belangen van onze inwoners. CDA, VVD en D66 verkennen de mogelijkheden om samen verder te gaan, zonder GroenLinks. Een andere mogelijkheid is een geheel nieuwe coalitie.

GroenLinks is bereid hiervoor politieke verantwoordelijkheid te nemen, maar dan zonder CDA en VVD als coalitiepartners. Mocht GroenLinks een rol in de oppositie krijgen, dan zal ze nog sterker dan voorheen volop voor de GroenLinksidealen opkomen: een groene/duurzame, sociale/rechtvaardige samenleving met een optimale inwonerparticipatie. GroenLinks Heumen