Egel. (foto: Joep van Belkom)
Egel. (foto: Joep van Belkom)

Welke dieren lopen er in uw tuin?

BERG EN DAL - Dieren die ’s nachts actief zijn, zoals de steenmarter en de egel, komen in Nederland geregeld in de directe omgeving van mensen voor, maar je ziet ze zelden. Met een wildcamera maak je deze dieren zichtbaar.


Het burgerwetenschapsproject ‘Wildcamera – zoogdieren in de achtertuin’ heeft het afgelopen jaar mooie resultaten behaald binnen de gemeente Berg en Dal. Benieuwd naar de resultaten? Kom dan naar de voorlichtingsbijeenkomst op woensdag 18 maart in het gemeentehuis van de gemeente Berg en Dal. Aanvang 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 en einde 21.00 uur).

Egels, steenmarters, vossen, u kent ze wel. Zoogdieren die zo nu en dan wel eens worden gespot in iemands achtertuin of op de straten van uw buurt. Maar wat zorgt er eigenlijk voor dat deze dieren afkomen op uw tuin? Ruim veertig inwoners hebben gedurende vier weken in hun tuin een wildcamera laten plaatsen door een vrijwilliger. Dat is niet alleen spannend en leerzaam; het levert ook waardevolle informatie op over hoe wilde dieren de woonomgeving gebruiken. Met vier roulerende wildcamera’s is er een jaar lang onderzoek gedaan naar het voorkomen van zoogdieren in zeer diverse achtertuinen variërend tussen tuinen in het dorp, de dorpsrand of landelijke tuinen. Er zijn liefst vijftien zoogdier- en 22 vogelsoorten waargenomen.