Dementie en het dagelijkse leven

REGIO - Dementie is een ziekte, die het gewone leven onder druk zet. Het heeft een enorme impact op het leven. Alles wat vroeger nog kon wordt ingewikkelder en kan wegvallen. De zingeving wordt anders. Relaties en sociale rollen veranderen ingrijpend. Het gevoel niet meer te voldoen en van betekenis te zijn kan ervoor zorgen dat je het leven niet meer op een positieve manier ziet.


In een dementievriendelijke omgeving proberen buren, inwoners, ondernemers of verenigingen het gewone leven van iemand met dementie zo lang mogelijk in stand te houden. Dat is niet gemakkelijk. Het vergt anders kijken naar mensen met dementie en bewuster handelen. Alles wat logisch is voor gezonde mensen is voor mensen met dementie alles behalve vanzelfsprekend of makkelijk.


Zelfvertrouwen en zingeving

Dementie kan mensen onzeker maken. De ziekte kan ertoe leiden dat sommige zaken niet meer kunnen zoals werken of autorijden. De zin om uit bed te komen om er een goede dag van te maken zakt soms ver weg. In een dementievriendelijke omgeving kunnen mensen met dementie prettiger en langer thuis blijven wonen. Mensen krijgen dan meer zelfvertrouwen en eigen regie. Het leven krijgt weer kleur en perspectief, relaties kunnen hierdoor herstellen.

We plaatsen regelmatig artikelen over dementie en dementievriendelijkheid in deze krant. Wilt u meer informatie over deze onderwerpen? Neem dan contact met ons op. Mail naar: Mirjam Weima: M.Weima@Bergendal.nl of petra.kregting@fortewelzijn.nl of bel naar Petra Kregting: 06 53764809.