(foto: Peter Hendriks)
(foto: Peter Hendriks)

Optocht Groesbeek steelt tòch weer de show!

GROESBEEK - Het was nauwelijks te merken dat de wagenbouwers het dit jaar zonder vorstverlet hebben moeten doen, maar de storm Ciara gooide roet in het eten en nu dreigde het coronavirus voor dit jaar de optocht te doen vergeten.,,


Het werk van vele maanden ’s avonds en in de weekenden in nissenhutten en schuren was dan voor dit jaar verloren gegaan. De carnavalwagenbouwers waren al bang dat zij hun creaties dit jaar niet meer konden, maar zondag kregen ze nog een kans. Liefst 30 praalwagens, 37 groepen, 3 trio’s, 7 duo’s en een zestal enkelingen trokken zondagmiddag vanaf 12.00 uur vanaf De Stekkenberg naar het centrum van Groesbeek richting dancingcentre De Hoeve waar de finish plaatsvond. Daar was om 13.00 uur het straatcarnaval al in volle gang dankzij Aarm Snuutje die al jaren garant staan voor een groot feest. De deelnemer(ster)s aan de optocht waren bang dat zij De Hoeve niet meer in konden (vanwege de drukte), maar bij de start op De Stekkenberg kregen alle deelnemers een bandje om, zodat zij verzekerd waren dat zij tot 16.00 uur bij De Hoeve naar binnen konden voor de prijsuitreiking.

Het viel dit jaar op dat er buiten de prinsen- en senaatwagens met veel plaatselijke ideeën de draak werd gestoken zoals bij de praalwagens T.V. documentaire Typisch Groesbeek door carnavalsvereniging De Neulers, trio CV ‘En Da‘ stak er ook de draak mee, de brandweer 100 jaar van CV ‘De Stumpers', inzamelen oud papier van cv ‘Ongeneujd', Bevrijdingsmuseum, Stikstof, bomenkap, ratten in Groesbeek, Clown Kwibus en Chateau Heikant (Achilles) en de Paus klopt aan bij het SOK ’n volle tent da wil ik ok. Ook de ijssalon Pasione aan de Kerkstraat beleeft volgens de carnavalisten gouden tijden, nu de jeugd vanaf de glijbaan de kids zo de ijssalon in glijden.

Bij de groepen had CV Trek Mar Dûr succes ‘Wej hebben Gruusbekse achtergrond ‘, dat ze uitbeeldde met een prachtige Groesbeekse landschapsfoto, ook de Groesbeekse Kwis kwam aan bod evenals het zelf vegen na georganiseerde evenementen. Bij de enkelingen was een deelnemer een Achilles hooligan, terwijl een ander liet weten dat Achilles ut moeilijk het. Maar de praalwagen van C.V. Goed Gek stal bij iedereen de show met hun levensgrote reus van wel acht meter die schoorvoetend de optocht meeliep met als tekst ‘Weej waage ons onder de loopgroepen. Nooit durven dromen, de Reuzenstap toch genomen'.
Ongetwijfeld zal deze praalwagen ook bij de jury hoge ogen gooien. Overigens was het langs de route niet zo druk als voorgaande jaren maar dat kan ook met de regen te maken hebben gehad.