Afbeelding
Foto:

Twee straatbeelden

uit het begin van de vorige eeuw

De vorige editie van dit weekblad werd opgesierd met een in 1910 te Groesbeek gemaakte kleurenfoto van een beugelbaan, overgenomen uit de uitgave 'Andries Nielen, Brabantse emigrant zakenman wereldreiziger fotograaf 1850 -1940.' In totaal zijn er drie voor Groesbeek interessante foto’s in opgenomen.


Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek


Over de in 1912 gemaakte foto met het opschrift: ‘on way to school. Groesbeek Holland’ wordt volstaan met de opmerking dat het een fraai voorbeeld van kinderfotografie is. Meer te vertellen is er over de op 11 september 1930 gemaakte foto van de drie vrouwen, gekleed in de voor de boerenstand kenmerkende klederdracht. Aan de hand van oude ansichtkaarten kan worden vastgesteld waar de naar Amerika geëmigreerde Andries Nielen de opname gemaakt heeft:, namelijk vanuit de Dorpsstraat. Rechts op de achtergrond zien we de zijgevel van Pension Groesbeek en het houten hek dat het spoorwegemplacement en de spoorwegovergang markeert. De links boven te ontwaren torenspits siert het toenmalige aan de afslag Kerkstraat gelegen postkantoor.

Toen Nielen de boerinnen verzocht te poseren, waren die de met slagbomen bewaakte spoorwegovergang al gepasseerd. De boerenvrouwen zijn getooid met knipmutsen of poffers, die enige decennia later uit het straatbeeld verdwenen zijn.

Bron: Groesbeek in oude ansichten deel 2, blz. 25, Rampspoed te Groesbeek, blz. 128 en Groesbeek beeld van een dorp, blz. 69.

(Fotoboek uitgegeven door Historische Kring Land van Cuijk, 2010)

Afbeelding