Afbeelding
Foto:

Landbouwschool Groesbeek,

opgericht in 1901, viert haar 20-jarig jubileum

Deze foto is voor het eerst gepubliceerd in ‘Kent u ze nog .. de Groesbekers’, uitgegeven in 1973 toen oud- leerling Dorus Derks nog in staat was om de namen van alle poserende mannen te benoemen. Hij vertelde dat het een avondschool was, uitsluitend in de wintertijd te volgen en dat de cursus de eerste jaren gegeven werd in de school van Breedeweg. Onlangs bleek dat de cursus op 18 oktober 1901 is opgericht, dus niet in 1913.


Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek


Meester L. Wijers gaf scheikunde, want de cursus was vooral bedoeld om de landbouwers bekend te maken met het gebruik van kunstmest dat circa 1895 op de markt was gekomen. Meester F. Bévort gaf landbouwkunde en veeteelt. Ondanks dat hij met de fiets van Berg en Dal moest komen over de toen nog zanderige Zevenheuvelenweg en vaak onder barre weersomstandigheden, kon iedere cursus toch precies op tijd kon beginnen. Mogelijk heeft die plichtsbetrachting en inspanning teveel van hem gevergd, want hij overleed op 16 januari 1925 op 56-jarige leeftijd. De foto toont een gedistingeerd man, zittend en de vierde van links: Franciscus Bévort, een onderwijzer pur sang evenals de naast hem zittende in 1862 geboren Laurens Wijers, die in 1943 op 81 – jarige leeftijd overleed.

Foto. Zittend, van links naar rechts: Pet Schoofs, Grad de Bruin, Grad Wijers (van de Plak), F.J. Bévort, Laurens Wijers, Dorus Leenders, Jan Verbeet, P. Janssen (Pet uut de Kuul) en Wim Binnenhei. Staande: Rein Thijssen (d’n Duusteren, van d’n Duusterhof), boven hem Rein Janssen, daarnaast Matthijs Janssen ( van de Domkuul), Jan Cillessen (van de Plak), met kuif Toon Ebbers, met snor Matthijs Kosman,Hend Meijer, B.Janssen (Bertus van Moet van ’t Huukske), Jan Kosman, Grad Lieffers, Dorus Derks, met snor Thé Wolters, Jan Derks (van de Heikant), met snorretje Bertus Peters, A,Janssen ( Toon van de Lange Thies, met kuif Wim Verbeet, Frans Meijer, Harry Stoffelen, Toon Peerenboom, Wim Giesbers en Dorus de Bruin.