(foto: Sonja Jaarsveld fotografie)
(foto: Sonja Jaarsveld fotografie)

Dienstbaar zijn

in uitzonderlijke tijden

REGIO - ‘Het mooiste van mijn vak is dat ik altijd samen met mensen een goed afscheid kan organiseren. Nu zijn de mogelijkheden beperkt. Ik zal blij zijn als ik weer gewoon eens spontaan een arm om iemand heen kan slaan die het nodig heeft’, zegt Manuela.


Het vraagt juist nu om veel creativiteit om binnen de RIVM-regels een troostrijk afscheid te organiseren. Sommige nabestaanden komen met de toegestane dertig personen en anderen komen met enkele familieleden. Manuela heeft een kaars gemaakt met meerdere lontjes. Die kunnen aangestoken worden voor iedereen die niet aanwezig kan zijn door de Corona-maatregelen. Een andere keer is bijvoorbeeld livestreaming de beste oplossing of een soort drive-through, dat belangstellenden in de auto langs de overledene rijden.


Cruciaal beroep
Uitvaartbegeleiders staan op de lijst van cruciale beroepen. Wij moeten goed op onszelf en alle nabestaanden passen. Op dit moment worden bezoeken aan huis tot een minimum beperkt, er wordt veel telefonisch besproken. Juist nu komt haar ervaring van ruimschoots 9 jaar persoonlijke uitvaartbegeleiding goed van pas.


Herdenkingsbijeenkomst
Op een later moment willen veel nabestaanden nog een bijeenkomst organiseren waarbij iedereen welkom is. Ook dan kan Manuela Konings ingeschakeld worden. "Wij zijn specialisten in afscheid nemen, ook als de feitelijke uitvaart al in besloten kring heeft plaatsgevonden. Want afscheid nemen is samen terugkijken op het leven dat iemand geleefd heeft." Als het afscheid recht doet aan iemands leven, dan is dat de kroon op haar werk.


Manuela Konings Uitvaartbegeleiding, Heikantseweg 16, 6587 AN Middelaar, telefoon 024 8442552 (24/7 bereikbaar), email: manuela@manuelakonings.nl.